Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė BNS informavo, kad sausio 3 dieną „MT Group“ pateikė naują ieškinį ir prašo taikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti sutarties su „Alvora“ ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ įgyvendinimą.

Pasak jos, teismas prašymą nagrinės šią savaitę.

79,85 mln. eurų (be PVM) vertės sutartį su konsorciumu „Amber Grid“ pasirašė gruodžio 23 dieną.

Po to, kai „Amber Grid“ prašymu lapkričio 8 dieną Vilniaus apygardos teismas nutraukė ankstesnę „MT Group“ inicijuotą bylą, nes „Amber Grid“ nutarė iš naujo vertinti konkurso dalyvių pasiūlymus ir neliko ginčo objekto, tai jau antras „MT Group“ ieškinys – pirmasis pateiktas lapkričio 22 dieną, o jį pradėti nagrinėti numatoma vasario 10 dieną.

Pasak L. Nemeikaitės, priėmus sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, taip pat bus sprendžiama dėl bylų sujungimo.

Pernai rudenį tas pats teismas tris kartus nesutiko stabdyti konkurso procedūrų.

„MT Group“ teigimu, GIPL rangovo konkurse buvo esminių procedūrinių pažeidimų. Įmonė, konkurse dalyvavusi kartu su Lenkijos bendrove „Rafako“, teigia, kad tiekėjai buvo traktuoti nelygiaverčiai, bendrovė taip pat abejoja paraiškas vertinusių komisijos narių profesionalumu.

„Amber Grid“ teigia, jog nuo 2019 metų kovo, kai pateikti galutiniai dalyvių pasiūlymai, bendrovė argumentuotai atsakė į visas „MT Group“ pretenzijas, tačiau rezultatas iš esmės nesikeitė.

„Dėl jau ir taip pernelyg ilgai užsitęsusio proceso laiko rezervas numatytam projekto įgyvendinimui laiku yra išsemtas. Tai kelia įtampą šio svarbaus projekto įgyvendinimui laliku“, – komentare BNS teigė „Amber Grid“.

Anot jos, viešųjų pirkimų įstatymo suteiktos teisės neturi ir negali tapti priemone nelaimėjusiam konkurso dalyviui stabdyti ne tik Lietuvai, bet ir viso regiono šalims svarbaus projekto darbų pradžią.

„MT Group“ gruodį pateikus paskutinę pretenziją dėl, anot, jos, neskaidraus pasiūlymų vertinimo ir nustatytos naujos eilės, „Amber Grid“ ją atmetė.

„Amber Grid“, iš naujo įvertinusi „Alvoros“ ir „MT Group“ pasiūlymus, gruodžio 10-ąją konkurso laimėtoja antrą kartą paskelbė „Alvorą“. „Amber Grid“ skelbė, kad konkurso laimėtoją 84 proc. lėmė kaina, 16 proc. – ekonominis naudingumas.

„MT Group“ siūlė darbus atlikti brangiau nei „Alvora“ – už 84,985 mln. eurų.

Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Projektui skirta iki 295,4 mln. eurų ES paramos, iš jų Lietuvai – iki 58 mln. eurų.

500 mln. eurų vertės GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatore „Gaz-System“. Plieno vamzdžius dujotiekiui Lietuvoje už 26,4 mln. eurų (be PVM) tieks konkursą laimėjusi Lenkijos bendrovė „Izostal“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)