Anot reitingų agentūros, bet kokį pigesnės naftos poveikį pasaulio ekonomikos augimui nusvers ekonominiai euro zonos sunkumai, taip pat ūkio augimo sulėtėjimas Kinijoje, Japonijoje ir Rusijoje.

"Moody's" pabrėžė neplanuojanti peržiūrėti Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių augimo prognozių.

"G20 ekonomikų bendrasis vidaus produktas (BVP) 2015 ir 2016 metais ūgtelės mažiau nei 3 proc., kaip ir 2014 metais ir kaip numatyta ankstesnėje prognozėje", - teigė "Moody's".

Kaip pastebi "Moody's" ataskaitos autorė Marie Diron, "žemesnės naftos kainos šiaip jau turėtų žymiai paskatinti pasaulinį augimą. Tačiau tam tikri veiksniai nusvers netikėtai didelį pelną dėl pigesnės energijos. Euro zonoje naftos kainos krenta esant nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis, kai vyrauja aukštas nedarbas, žema infliacija arba defliacija, kai kuriose šalyse stiprėja politinis neapibrėžtumas".

Anot "Moody's", Europos centrinio banko kiekybinio skatinimo programa šiek tiek paskatins augimą euro zonoje; ECB sprendimas, manoma, susilpnins eurą, o tai padės eksportuotojams. Tačiau kartu pastebima, kad "silpna paklausa euro zonoje rodo, kad bendrovės turės pereiti prie mažesnių energijos kainų, kas apribos galimybę uždirbti didesnį pelną".

Viena iš šalių, kurios ekonomikos augimą paskatins pigesnė nafta, yra Jungtinės Valstijos, joms, anot "Moody's", bus naudingas "didesnis gyventojų ir įmonių vartojimas".

"Moodys" pasaulinės ekonomikos augimo prognozė sudaryta remiantis prielaida, kad "Brent" naftos kainos sieks vidutiniškai 55 dolerius už barelį 2015 metais, o 2016 metais išaugs vidutiniškai iki 65 dolerių. Naftos kainos praėjusią vasarą siekė apie 115 dolerių už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją