„Jei prireiks, naftotiekius ir naftos produktotiekius, kertančius Baltarusiją, stabdykite ir remontuokite. Todėl, kad tas gėris, kurį mes darome Rusijai, nuolat virsta blogiu mums. Ten (Rusijoje) suįžūlėta iki tokio lygio, kad pradedama mums išsukinėti rankas“, – sakė A. Lukašenka ketvirtadienį surengtame pasitarime su vyriausybės ekonominės dalies atstovais.

Minskas nesėkmingai bandė susitarti su Maskva dėl „mokesčių manevro“ Rusijos naftos sektoriuje pasekmių Baltarusijai sušvelninimo, tvirtindamas, jog tai Baltarusijai atsieis 10,5 mlrd. JAV dolerių papildomų išlaidų 2019–2024 metais, iš jų 0,4 mlrd. dolerių – šiemet.

Šio mėnesio pradžioje Rusijos valstybinė magistralinių naftotiekių operatorė „Transneft“ pranešė gavusi iš Baltarusijos oficialių pranešimą apie ketinimus Rusijos naftos tranzito įkainius padidinti 23 procentais.

„Tai – įprasta procedūra. Mes turime metodiką, pagal kurią įkainiai derinami. Jų korekcija – dabartinių vyriausybės derybų objektas. Baltarusija nori juos didinti 23 procentais. Tokia pozicija reikalauja patikslinimų“, – komentavo „Transneft“ prezidentas Nikolajus Tokarevas.

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“) trečiadienį paskelbė, jog nuo balandžio 12 dienos bus uždrausta į šalį įvežti obuolius ir kriaušes iš Baltarusijos, nes neva per jos teritoriją bandoma importuoti šią produkciją iš valstybių, kurioms Rusija taiko importo embargą.

A. Lukašenka ketvirtadienio pasitarime paaiškino, jog magistralinių naftotiekių remontas būtų reakcija į „kai kuriuos Rusijos partnerių veiksmus“, kuriuos jis palygino su sankcijomis.

„Kiekvieną dieną girdžiu ar skaitau, kad mūsų pagrindinė prekybos partnerė, o ji (Rusija) mėgsta save vadinti partnere – vis daugiau ir dažniau įvedinėja sankcijas Baltarusijai. (...). Privalome imtis atitinkamų priemonių. Kodėl jūs nuolat atkišate dešinį skruostą, gavę per kairį“, – kreipdamasis į pasitarimo dalyvius pabrėžė A. Lukašenka.

Kremlius nelinkęs komentuoti

Kremlius nelinkęs komentuoti, ar Rusija imtųsi atsakomųjų priemonių prieš Baltarusiją, jei pastaroji sustabdytų remontui jos teritoriją kertančius magistralinius naftotiekius, kuriais Rusijos nafta eksportuojama į kai kurias Europos šalis.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nepanoro komentuoti Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos pareiškimo apie galimą magistralinių naftotiekių stabdymą remontui bei galimus to padarinius.

„Apie šiuos vamzdynus nieko konkrečiai pasakyti negaliu. Neturime tokios informacijos. Tokiu klausimu vertėtų kreiptis į vyriausybę“, – pareiškė D. Peskovas, atsakydamas į agentūros „Interfax“ žurnalisto klausimą, ar toks Baltarusijos sprendimas neišprovokuotų Rusijos atsakomųjų priemonių.

Tačiau V. Putino atstovas spaudai pridūrė: „Mes pritariame mūsų santykių pobūdį atitinkančiam tonui. Kita vertus, kai kada mes suprantame, kad replikos būna pagrįstos emocijomis, ypač atsižvelgdami į ypatingą, glaudų ir draugišką dvišalių santykių pobūdį“.

Rusija naftą vamzdynais per Baltarusiją tiekia į Lenkiją, Vokietiją, Čekija, Slovakiją, Vengriją. Šiuo maršrutu nukreipiama apytikriai ketvirtadalis viso Rusijos naftos eksporto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)