„Izoliuoto darbo bandymas buvo vienas sudėtingiausių ir įdomiausių mūsų pasiruošimo sinchronizacijai projektų. Jis parodė, kad iškilus būtinybei, esame visiškai pasirengę dirbti savarankiškai ir veikti sinchroniškai kartu su kitomis Europos šalimis. Projektą baigėme paruošę išsamią jo ataskaitą. Kad sistema veiktų dar patikimiau ir efektyviau ekonomine prasme, iki ankstesnės sinchronizacijos 2024 metais dar turime įgyendinti kitus projektus, pirmiausia – įrengti pirmuosius sinchroninius kompensatorius“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Parnešime pažymima, kad išskirtinį Lietuvos izoliuoto darbo bandymą operatorė sėkmingai atliko balandžio 22 d. Tuo metu šalies elektros sistema pirmą kartą buvo atjungta nuo Rusijos kontroliuojamos IPS / UPS sistemos ir veikė visiškai savarankiškai. Elektros energiją vartotojams tiekė Lietuvoje veikiančios elektrinės, taip pat nuolatinės srovės jungtys su Lenkija ir Švedija.

Be Lietuvos elektros energetikos sistemos izoliuoto darbo bandymo, „Litgrid“ yra įgyvendinusi dar šešis sinchronizacijos projektus.

Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas, rašoma pranešime.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.