Specialistų nuomone, šis netikėtas žingsnis ne tik atitolins atominės elektrinės statybą, bet ir kainuos milijonus zlotų. Pagrindine priežastimi nutraukti kontraktą su australų specialistais, bendrovė PGEEJ1 nurodė sutarties sąlygų nevykdymą ir numatytų darbų atlikimo terminų vilkinimą. Tuo tarpu lenkų bendrovės vadovas Jacekas Cichoszas mano, kad ši situacija tik keliems mėnesiams atitolins atominės statybą, nes likusius tyrimus atliks lenkų specialistai.

Lenkų dienraštis pastebi, jog kontraktas su „Worley Parson” firma iš pat pradžių kėlė abejones. Bendrovę PGEEJ1 dėl šio bendradarbiavimo ne kartą įspėjo Lenkijos Vidaus saugumo agentūra, nes australai yra giliai įleidę šaknis Rusijoje.

Būtent rusiškas kapitalas yra pagrindinis firmos pajamų šalitinis, todėl australai gali būti suinteresuoti neužbaigti pasirašyto kontrakto. Kaip žinia, atominės elektrinės statybos Lenkijoje pagrindinis tikslas yra energetinė nepriklausomybė, taip pat ir nuo Rusijos.

Kontrakto nutraukimas gali turėti ir neigiamas finansines pasekmes. Prieš dvejus metus pasirašytos sutarties vertė 252 mln. Zlotų (59 mln. Eurų) ir dalis šių lėšų prarasta negrįžtamai.

Sutartis su australų firma pasirašyta 2013 metais. 2017 metais Lenkijos vyriausybė galutinai lokalizuos elektrinės statybos vietą. Statyba prasidės 2020 metais, o pirmojo bloko eksploatacijos pradžia 2024 metų pabaiga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)