TATENA atstovai patvirtino, kad sausio 16-20 dienomis Baltarusijoje vyksta nepilna TATENA SEED misija.

Konkrečių misijų apimtis nustato ne TATENA, o pati kviečiančioji šalis, todėl pranešimai, kad viską sprendė ne Baltarusija, o TATENA, neatitinka tikrovės.

„Esame labai sunerimę, kad Baltarusija tarptautinius branduolinės saugos standartus taiko selektyviai. Tai yra nepriimtina. Baltarusija praleido aikštelės vertinimo modulius ir pasikvietė TATENA SEED misiją, kuri greičiausiai apsiribos tik atominės elektrinės dizaino vertinimu. TATENA misija vertina tik tuos elementus, kuriuos nurodo Baltarusija, kuri po to viešumoje platina apibendrinančią vien pozityvią informaciją, tuo klaidindama tiek savo visuomenę, tiek užsienį", - sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras pažymėjo, kad selektyvus branduolinės saugos standartų taikymas suponuoja išvadą, kad Astravo AE vystytojai turi ką slėpti.

Nors Lietuva reikalavo, kad Baltarusija pasikviestų visos apimties SEED misiją, kuri įvertintų galimų Baltarusijos AE statybos aikštelių tyrimus ir įvertinimą, parinkimo kriterijus ir jų tinkamumą AE statybai, bet Baltarusijoje vykstančios misijos apimtis greičiausia apsiribos tik atominės elektrinės dizaino vertinimu.

Lietuva atkreipia dėmesį, kad tokie esminiai klausimai, kaip aikštelių parinkimo kriterijai, poveikio aplinkai vertinimas, ar buvo atlikti ir kaip buvo atlikti seisminiai tyrimai nebus analizuojami šios TATENA misijos metu.

Lietuva nuo 2013 m. prašo, kad Baltarusija atliktų visos apimties TATENA SEED misiją.

Susitikimuose su Baltarusijos pareigūnais ir diplomatiniame susirašinėjime Lietuva nuolat prašydavo pateikti informaciją, kada ir kokios apimties TATENA SEED misija kviečiama į Baltarusiją, bet jokio oficialaus atsakymo nesulaukė.

Baltarusija ignoravo ir daugkartinius prašymus į misijos ekspertų grupę įtraukti Lietuvos atstovus.

Ne tik Lietuva, bet ir tarptautinės organizacijos ragino Baltarusiją pasikviesti TATENA misiją siekiant užtikrinti Astravo AE saugą: tokią rekomendaciją 2014 m. pateikė Espo konvencijos šalių susitikimas ir Branduolinės saugos konvencijos peržiūros susitikimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)