„Rusijos invazija į Ukrainą ir jos energetinis šantažas privertė suvokti, kad galimybė gauti energiją ir nenutrūkstamas jos tiekimas nebegali būti laikomi savaime suprantamu dalyku. Lietuva tai suprato dar dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Nuo tada mes ruošėmės šiai dienai, nuosekliai plėtodami infrastruktūrą ir skirdami reikiamą finansavimą. Tai leido mums tapti pirmaisiais ES pernai nutraukusiais naftos, dujų ir elektros energijos importą iš Rusijos, nesukeliant jokių trikdžių energijos tiekimui vartotojams“, – sakė D. Kreivys.

Forumo metu ministras pasisakė plenarinėje diskusijoje „Europos energetikos transformacija: saugios, tvarios ir įperkamos energijos tiekimas Vidurio ir Rytų Europoje“.

„Europoje turime išlaikyti lyderystės tose technologijų srityse, kuriose jau turime pranašumą, kaip vandenilis ir šilumos siurbliai. (...) Europai taip pat reikia lyderystės inovacijų, naujų energetikos technologijų ir jų taikymo srityje. Tam būtina ilgalaikė ES energetikos sistemos pertvarkymo strategija, taip pat mažesnės biurokratinės procedūros“, – teigė D. Kreivys.

Lenkijos sostinėje spalio 3–4 dienomis organizuojamas 10-asis forumas skirtas visiems transatlantinio saugumo aspektams, daugiausia dėmesio skiriant užsienio politikai, gynybai, energetikos ir demokratinio atsparumo klausimams.

Kasmet organizuojamas Varšuvos saugumo forumas yra viena iš didžiausių Europos saugumo konferencijų, skirta transatlantiniam bendradarbiavimui ir saugumui, ypatingą dėmesį skiriant Vidurio ir Rytų Europai.

Renginys suburia apie 1500 dalyvių – parlamentarų, vyriausybių atstovų, politikų – iš 60 šalių: Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių, taip pat šalių kandidačių ir partnerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją