„Tai pirmoji baterija, kuri padės mums geriau išmokti valdyti savo tinklą, stabilizuoti dažnį, valdyti įtampas ir kitus techninius parametrus. Taip pat šita baterija leis mums įgyti reikiamos patirties“, –Vilniaus transformatorių pastotėje Trakų Vokėje pirmadienį sakė Dainius Kreivys.

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis teigė, kad baterija testuos, kaip veikia sistema, ji atvers kelią didesniems projektams, pavyzdžiui, iki kitų metų pabaigos planuojami įrengti 200 megavatų galios kaupikliai.

„Jos darbas bus testuoti ją, kaip veikia sistema, kaip vėliau mes galėsime integruoti visus kitus dalykus, didesnes baterijas (...) Mokslininkams bus nemažai peno apmastymams, ir mums kaip energetikams labai gera treniruotė. Ir tai yra tik įžanga į ateities energetiką“, – sakė R. Masiulis.

Operatorė yra skelbusi, kad eksperimentinė baterija padės išbandyti tokių įrenginių galimybes valdant sistemos dažnį ir užtikrinant patikimą perdavimo tinklo veikimą.

„Baterijos tik dabar pradedamos statyti daugelyje Europos šalių. tai yra mūsų pirmasis projektas, kuris nušviečia kelią didžiajam projektui. (...) Mes kartu su šiuo projektu kuriame ne tik energetinę nepriklausomybę, bet kuriame ateitį, nes baterijos kaip stabilizavimo šaltinis bus labai svarbu integruojant atsinaujinančią energetiką“, – kalbėjo D. Kreivys.

Baterijų įrangos tiekėja – kompanijų „Siemens“ ir AES valdoma elektrotechninės įrangos bendrovė „Fluence“, kurios pagrindinė būstinė yra JAV.

„Litgrid“ su Kauno rajono statybos įmone „Stiemo“ 2019-ųjų gruodį pasirašė baterijos įrengimo sutartį. Projekto vertė siekia beveik 1,388 mln. eurų. Jos galia siekia 1 MW, talpa – 1 MWh. Baterija prijungta prie 110 kilovoltų (kV) tinklo.

Lietuva ruošiasi iki kitų metų pabaigos įrengti apie 100 mln. eurų vertės izoliuoto darbo rezervui skirtus keturis elektros kaupiklius, kurių kiekvieno galia bus 50 MW, o talpa – 50 MWh. Vienas iš kaupiklių stovės Vilniaus transformatorių pastotėje, kur veikia ir eksperimentinė baterija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)