„Matome labai aiškiai prognozę, kad balandžio mėnesį kainos pradeda drastiškai kristi – jau prieš balandį, ir vasarą pasiekia netgi žemesnį lygį negu buvo prieš tai (2021-ųjų – BNS) vasarą“, – BNS penktadienį sakė D. Kreivys.

Jis ketvirtadienį dalyvavo Europos Sąjungos Energetikos taryboje, kur aptarta ES Energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūros (ACER) preliminari ataskaita dėl energijos kainų šuolio.

„Tokios yra prognozės, kiek jos išsipildys, matysime, bet ACER yra vienas iš autoritetingiausių prognozuotojų“, – sakė ministras.

Agentūros vertinimu, aukštas kainas lėmė didelė suskystintųjų gamtinių dujų paklausa Azijoje ir sumažėjęs dujų tiekimas į Europą iš Rusijos.

„Tokios yra dvi pagrindinės priežastys, dėl kurių turime tuos aukštus energijos kainų svyravimus“, – sakė ministras.

Galutinė ACER ataskaita bus parengta balandį, teigia Energetikos ministerija.

Preliminarioje ataskaitoje taip pat nurodoma, kad „rinkos lūkesčiai yra tokie, jog dabartinis energijos kainų šuolis iš esmės yra laikinas“.

Pasak D. Kreivio, konkrečių sprendimų Taryboje priimta nebuvo, nes daugelis šalių atliko „namų darbus“ reaguojant į energijos išteklių brangimą.

Reaguojant į smarkų dujų ir elektros brangimą rinkose, Lietuvoje nuspręsta paskirstyti buitinių vartotojų mokėjimus už dujas ilgesniam laikui, taip pat šimtams tūkstančių gyventojų suteikta daugiau laiko pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)