„Jis (2 GW apribojimas – ELTA) buvo priimtas tam, kad žmonės apskritai šiai dienai galėtų įsirenginėti saulės elektrines – tiek nutolusias, tiek ant namų stogų. Priešingu atveju, jei nebūtų šitų ribojimų įdėta, praktiškai būtų sustojusi galimybė gyventojams pasistatyti elektrines“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė D. Kreivys.

Antradienį priimtame KT nutarime pažymima, kad 2022 m. vasarą su atsinaujinančios energetikos „Proveržio paketu“ įtvirtinta 2 GW suminės komercinių saulės jėgainių galios riba prieštarauja 46 Konstitucijos straipsniui, kuriame sakoma, jog „Lietuvos ūkis grindžiamas privačios nuosavybės teise, asmens ūkinės veiklos laisve ir iniciatyva“.

Anot Teismo, įstatyme nebuvo nurodyta, kaip toliau saulės jėgainių plėtrą turėtų vykdyti asmenys, kurie pradėjo statyti elektrines, tačiau, dėl įvesto apribojimo, ūkinės veiklos tęsti nebegalėjo.

„KT pasakė, kad reguliavimas yra tam tikrais atvejais jei ir reikalingas, tai reikalingas siekiant užtikrinti tinklo stabilumą, viešąjį interesą ir pan.“, – KT sprendimą aiškino ministras.

Prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintas ir vasario 1 d. Vyriausybės nutarimas, pagal kurį komercines saulės jėgaines leista plėtoti ir viršijus 2 GW ribą, tačiau, prireikus, joms būtų taikomi elektros gamybos apribojimai.

D. Kreivys patikino, kad Energetikos ministerija šio nutarimo nuostatą įtrauks į įstatymą.

„KT sako, kad kadangi tai yra ūkinės veiklos ribojimas, tai yra galima tik įstatymu, o ne Vyriausybės nutarimu, mes tą padarėme Vyriausybės nutarimu. Todėl turinį, kuris buvo nutarime, vienokiu ar kitokiu būdu turime perkelti į įstatymą. Tą ir padarysime“, – dėstė jis.

„Nebūtinai pažodžiui, bet esmė yra ta pati“, – teigė ministras.

Praėjusią vasarą priimtame vadinamajame atsinaujinančios energetikos „Proveržio pakete“ nustatyta, jog 2 GW iš 4,4 GW tinklo pajėgumų bus skirta komercinėms saulės jėgainėms, 2,4 GW – gaminantiems vartotojams.

Rinkos dalyviai dėl tokį sprendimą kritikavo bei teigia, jog jis metams sustabdė saulės jėgainių parkų plėtrą.

Anot Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidento Martyno Nagevičiaus, tikėtina, jog vystytojai, sulaukus palankaus KT sprendimo, sieks prisiteisti nuostolius už sustabdytus projektus.

Vis tik ministras tikina, jog „dės visas pastangas“, kad taip nenutiktų.

„Jie iš pradžių norėjo paimti galias iš žmonių, kad žmonės negalėtų statytis saulės elektrinių, dabar sako, kad iš tų pačių žmonių prisiteis kompensacijas. Manau, kad tai nepriimtina ir ministerija dės visas pastangas, kad to nebūtų“, – kalbėjo D. Kreivys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)