Paskelbtą paramos priemonę kaip ir anksčiau administruos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

„Gyventojų susidomėjimas saulės elektrinėmis nemažėja – gaminančių vartotojų skaičius vien pernai išaugo dvigubai ir dabar jau perkopė 90 tūkstančių. Tai vienas pavyzdžių, kur esminį vaidmenį vaidina valstybės skatinimas – 2021-2023 m. per paramos priemones paleista virš 200 mln. eurų,“ – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Jis taip pat pabrėžia, jog didelį poveikį gyventojų motyvacijai įsirengti nuosavą saulės elektrinę turėjo ir ženkliai nukritus saulės elektrinių modulių kainoms.

„Siekiame, kad nuosavą saulės elektrinę Lietuvoje turėtų kas trečias namų ūkis. Kritusios modulių kainos didina ženkliai atpigino elektrinių įrengimo kainas, dėl ko auga gyventojų susidomėjimas šia galimybe bei leidžia išplėsti paramos gavėjų ratą“, – teigia D. Kreivys.

Iš viso šiais metais Energetikos ministerija gyventojų saulės elektrinėms skirs 85 mln. eurų.

Artimiausias kvietimas fiziniams asmenimis planuojamas III metų ketvirtį. Jo sąlygos bus tikslinamos pagal Lietuvos energetikos agentūra atliekamą saulės elektrinių plėtrai skirtos paramos rezultatų vertinimą, saulės elektrinių įrengimo kainų rinkoje analizę ir pateiktus siūlymus dėl paramos priemonių sąlygų atnaujinimo.

Preliminariais Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, 2023 m. įsirengti 10 KW elektrinę kainavo apie 10 000 Eur., o šiuo metu 10 KW elektrinę galima įsirengti jau už 6000 Eur. T. y. valstybės parama pernai sudarė virš 32 proc. , o šiuo metu valstybės subsidija viršija daugiau nei pusę, o kuriais atvejais – net ir du trečdalius saulės elektrinės kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją