Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) posėdyje nusprendė dėl vidutiniškai dešimtadaliu mažesnių bendrovės „Ignitis“ tarifų nei dabartiniai. Nauji tarifai įsigalios liepos 1 dieną.

Taigi, populiariausias „Standartinis“ vienos laiko zonos planas antrąjį šių metų pusmetį kainuos 19,7 cento už kilovatvalandę. Tai būtų apie 8 proc. arba 1,7 cento pigiau nei šių metų balandį-birželį galiojanti kaina (21,4 cento už kWh).

Visi patvirtinti tarifai pateikiami šioje lentelėje (ct/kWh, su PVM):

Visuomeninis elektros tiekimas šiuo metu užtikrinamas beveik 457 tūkst. vartotojų, rodo VERT duomenys.

Reguliuotojas anksčiau gegužę patvirtino visuomeninio tiekimo kainos viršutines ribas, kurios yra 8–12 proc. mažesnės nei nustatytos šiuo metu.

Sąskaitos turėtų sumažėti

VERT pirmininkas Renatas Pocius ketvirtadienį teigė, kad esminės priežastys, kodėl visuomeninė elektros kaina antrąjį pusmetį mažės, yra mažesnė energijos kaina.

„Prognozuojama elektros energijos kaina yra mažesnė, negu kad buvo nustatyta šių metų antrajam ketvirčiui. Ši priežastis leidžia mažinti visuomeninės elektros energijos kainą antrajam pusmečiui“, – žurnalistams po priimto sprendimo sakė R. Pocius.

Energijos išteklių didmeninės kainos 2024 metais:

Jis pateikė įvertinimą, kiek pakistų visuomeninio elektros tiekimo mėnesio sąskaita.

„Standartinio“ plano vartotojas suvartoja apie 80 kWh per mėnesį, šių metų antrajam ketvirčiui sąskaita, esant galiojančiam tarifui, sudarytų apie 17 eurų. O sumažinus tarifą nuo liepos 1 dienos, sąskaita galėtų sumažėti beveik 1,40 euro ir sudaryti apie 15,70 euro per mėnesį“, – komentavo R. Pocius.

Pažymėtina, kad sąskaitos dydis priklauso ir nuo elektros suvartojimo. Jeigu jis mažės ar bent jau nesikeis, tuomet sąskaita ir bus mažesnė. Pirmosios sąskaitos su naujais tarifais vartotojus pasieks rugpjūtį.

Kodėl skiriasi visuomeninio ir nepriklausomo tiekimo kaina?

Visos kitos dedamosios elektros kainoje, pavyzdžiui, persiuntimo, VIAP, išliko nepakitusios. Tai reiškia, kad nepriklausomą tiekėją pasirinkusiems (arba garantinį tiekimą turintiems) vartotojams nenumatoma pokyčių valstybės reguliuojamoje kainos dalyje.

Lietuvos energetikos agentūra periodiškai skelbia nepriklausomų elektros tiekėjų kainų palyginimą, gegužės 21 dieną ji užfiksavo tokias kainas:

Komentuodamas šiuos skirtumus tarp visuomeninio ir nepriklausomo tiekimo, R. Pocius sakė, kad trumpuoju laikotarpiu gali būti taip, jog visuomeninė kaina gali būti didesnė, kitu – mažesnė už nepriklausomų tiekėjų siūlomą.

„Visuomeninė kaina – kalbame apie 6 mėnesių laikotarpį. Jeigu lyginame, turbūt turėtume žiūrėti ir nepriklausomų tiekėjų 6 mėnesių periodo pasiūlymus. (…)

Antras aspektas, akivaizdu, kad nepriklausomų tiekėjų siūlomos kainos atspindi esamos rinkos tendencijas šiandien. Reguliavimas turi problemą – paprastai vėluoja nuo to, kaip nustatomi tarifai ir pavėluotai reaguoja į tarifų koregavimus“, – aiškino R. Pocius.

Dėl pastarojo momento pirmininkas paaiškino, kad bendrovė „Ignitis“ už praėjusius laikotarpius yra sukaupusi viršpelnių, kurių dalis dabar ir grąžinama visuomeninio tiekimo vartotojams.

„Dėl ko šiandien turime galimybę (nustatyti – red.) mažesnę visuomeninio elektros tiekimo kainą, todėl, kad „Ignitis“ už praeitus laikotarpius buvo sukaupę viršpelnius – 13 mln. eurų: nustatant visuomeninę elektros kainą prognozuota reguliuotojo kaina buvo didesnė negu faktinė rinkoje kaina (…). Dabar tie viršpelniai grąžinami vartotojams“, – aiškino R. Pocius.

Renatas Pocius

„Kažkuriuo laikotarpiu visuomeninio tiekimo vartotojai mokėjo daugiau negu nepriklausomo tiekimo vartotojai, o dabar moka mažiau“, – sako jis.

Gegužę jis yra pažymėjęs, jog nepriklausomi elektros tiekėjai palyginti dažnai reaguoja į rinkos pokyčius ir atitinkamai koreguoja savąją dalį galutinėje kainoje.

„Nepriklausomi tiekėjai atnaujina planus, pas juos siūlymai atspindi tendencijas ir rinkos sąlygas“, – yra sakęs R. Pocius.

Jis pabrėžė, kad VERT nustatomos energijos kainos neturi nieko bendra su rinkimų periodais. Kita vertus, pirmininkas negalėjo garantuoti, jog metų pabaigoje kainos vėl nekils.

„Tarifai reguliuotojo nustatomi nepriklausomai nuo rinkimų ciklo. Garantuoti, kad kainos bus tokiose žemumose, tikrai negalime“, – sakė R. Pocius, atkreipdamas dėmesį į geopolitines įtampas ir galimas būsimas korekcijas infrastruktūros dedamosiose.

Dėl dujų kainų – taip pat teigiamos žinios

Dujų kainos buitiniams vartotojams antrąjį šių metų pusmetį iš esmės nesikeis, dėl šių kainų taryba spręs kitą savaitę.

Dabartiniai dujų tarifai:

R. Pocius ketvirtadienį sakė, kad nėra indikacijų, jog antrąjį pusmetį keisis gamtinių dujų tarifai vartotojams.

„Kol kas kitokios informacijos neturime ir planuojame, kad dujų tarifai antram pusmečiui turėtų išlikti panašūs, kaip yra dabar. Aišku, turime gauti „Ignitis“ valdybos sprendimą, bet iš savo pusės nematome, kad tarifai turėtų keistis“, – sako R. Pocius.

Gegužę jis minėjo, kad gamtinių dujų didmeninėje rinkoje situacija yra nusistovėjusi.

„Mes prognozuojame, kad kitą pusmetį tarifas tiek pirmai vartotojų grupei, tiek ir antrajai turėtų išlikti panašaus lygio, koks yra dabar. Pirmai grupei – 1,05, o antrai grupei – 59 centai už kubinį metrą. Kol kas kalbame apie pusmetį.

Bet jeigu parlamentas pritars, bus koreguojama kas ketvirtį. Jeigu taip nutiks, tai nuo spalio bus kiti tarifai“, – tąkart kalbėjo VERT pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)