Po susitikimo su Kataro vadovasi D. Grybauskaitė DELFI teigė, kad vizitas lūkesčius pateisino.

„Tai pirmas kontaktas (su Kataru – DELFI) per 20 metų, nuo diplomatinių santykių užmezgimo. Todėl džiaugiuosi, kad tokiame lygmenyje esame sutinkami. Pokalbiai tikrai yra geri ta prasme, kad ir šios šalies vadovas pasakė, jog politiškai durys yra atvertos abiejų šalių artimam bendradarbiavimui. Tiek ekonomikos, tiek politinėje srityje“, - telefonu iš Kataro DELFI sakė šalies vadovė.

Pasak jos, Kataras rodo rimtą suinteresuotumą tiekti dujas Lietuvai, prasidėjo konkretūs pokalbiai tarp abiejų šalių įmonių bei politikų.

„Be jokios abejonės, tai užtruks. Bet politinis noras ir ekonominis suinteresuotumas su mumis bendradarbiauti yra labai tvirtai ir aiškiai išsakytas“, - džiaugėsi D. Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuvos pokalbiai su Kataru ir kitomis potencialiomis dujų tiekėjomis, kurios galėtų dujomis šalį aprūpinti par būsimąjį suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, taip pat yra rimtas ženklas Rusijos monopolininkui „Gazprom“.

„Iš tiesų, Lietuva ruošiasi rimtai. Lietuva pasirengusi ir artimiausiu metu mėgins turėti sutartis dėl potencialaus dujų tiekimo su keliomis šalimis. Tikrai neturime apsistoti ties viena, dviem ar net trimis šalimis. Turi būti daugiau tiekėjų, ir pasirinkimo galimybės turėtų būti didesnės, kas leistų Lietuvai užsitikrinti ne tik tiekimo saugumą, ne tik savarankiškumą – ir politinį, ir ekonominį, bet taip pat ir konkurencingas kainas“, - sakė prezidentė.

Paklausta, ar žinios iš Kataro galėtų kiek apraminti SGD terminalo projektui nepritariančius skeptikus Lietuvoje, šalies vadovė teigė pesimistinių pareiškimų nesureikšminanti.

„Terminalo skeptikai... Ko gera, jų yra mažiau negu mes galvojame. Bet SGD terminalas Lietuvai yra visiškai būtinas. Ir užtikrintai sakau, kad jis yra neišvengiamai būtinas. Manau, kad (tai įrodyti – DELFI) net vizito į Katarą nereikėjo“, - konstatavo D. Grybauskaitė.

Kataras yra didžiausias gamtinių dujų tiekėjas pasaulyje. Susitikime kalbėta apie dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas ekonomikos ir energetikos srityse. Prezidentė Kataro vadovams pristatė Lietuvoje statomą suskystintųjų dujų terminalą ir aptarė dujų tiekimo galimybes į Lietuvą, skelbia prezidentės kanceliarija.

„Energetinis savarankiškumas ir saugumas - vienas svarbiausių Lietuvos siekių. Tik užsitikrinę alternatyvų dujų tiekimą iš įvairių pasaulio taškų, sumažinsime priklausomybę nuo monopolines dujų kainas Lietuvai diktuojančio Rusijos „Gazprom" ir mokėsime už dujas konkurencinėmis kainomis", - sekmadienį išplatintame pranešime pabrėžia D.Grybauskaitė.

Lietuvos interesas - pradėjus veikti suskystintųjų dujų terminalui ir 2015 m. pasibaigus dujų tiekimo sutarčiai su „Gazprom" užsitikrinti iki 0,7-1 milijardų kubinių metrų dujų per metus. Planuojamas suskystintų dujų terminalo pajėgumas - iki 2-3 milijardų kubinių metrų per metus.

Kataro Emiras bendradarbiavimą su Lietuva energetikos srityje vadina abipusiai naudingu. Kataro vadovui išreiškus politinį pritarimą dėl dujų tiekimo mūsų šaliai, ministrams ir specialistams pavesta suderinti technines detales.

Abiems pusems išreiškus interesą bendradarbiauti energetikos srityje ir aptarus bendradarbiavimo galimybes aukščiausiu lygiu, „Klaipėdos nafta" su „Qatargas" pradėjo realias derybas dėl dujų tiekimo Lietuvos suskystintų dujų terminalui. Jau pasirašyta derybų konfidencialumo sutartis.

Su atsakingais Kataro pareigūnais susitiko ir prezidentę lydintis energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Kataras yra suinteresuotas dujų tiekimu į Lietuvą, nes tai leistų diversifikuoti dabartinį tiekimą. Šiuo metu Kataro dujos daugiausiai tiekiamos Japonijai, Pietų Korėjai ir Indijai.

Lietuvos ir Kataro vadovai aptarė galimybes bendradarbiauti aukštųjų technologijų, inovacijų, mokslinių tyrimų, žemės ūkio, pramonės ir iškastinių energijos išteklių srityse bei skatinti verslininkų bendradarbiavimą, rūpintis palankiomis sąlygomis abiejų šalių prekėms vežti ir paslaugoms teikti.

Vizito metu taip pat sutarta artimiausiu metu pasirašyti glaudesniam šalių bendradarbiavimui būtinų susitarimų paketą: ekonominio, prekybos ir techninio bendradarbiavimo susitarimą bei sutarimus dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo, investicijų skatinimo ir apsaugos, mokslinių tyrimų bei gamtos išteklių srityse.

Šiemet Kataras ketina užsienio investicijoms skirti 30 milijardų dolerių ir aktyviai domisi investicijomis į aukštąsias technologijas. Lietuvoje Katarą domintų saulės baterijų, lazerių bei kitų inovatyvių produktų gamyba. Lietuva taip pat gali Katarui pasiūlyti bendradarbiavimą aukštųjų technologijų, informacinių technologijų, biotechnologijų, logistikos ir medicinos srityse.

Dėl galimo dujų tiekimo Lietuva taip pat kalbasi su Norvegija, Alžyru, Nigerija, Trinidaddu ir Tobagu, JAV bei Azerbaidžanu.

Prezidentė pakvietė Kataro šeichą su verslo delegacija apsilankyti Lietuvoje ir užmegzti tiesioginius kontaktus su mūsų šalies verslininkais. Emiras priėmė valstybės vadovės kvietimą ir pažadėjo apsilankyti mūsų šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1020)