„Visiems aišku, kad „Pietų srautas“ nėra projektas tik tarp Rusijos ir Bulgarijos, o tarp Rusijos ir Europos Sąjungos. (...) Sprendimas priklauso tik nuo Rusijos ir Europos Sąjungos“, – žurnalistams sakė Bulgarijos prezidentas Rosenas Plevnelijevas.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per savo vizitą Turkijoje netikėtai pareiškė, kad Rusija nebegali tęsti „Pietų srauto“ dujotiekio statybų, nes Bulgarija blokavo vamzdyno tiesimą jūros dugnu.

ES narė Bulgarija, anksčiau aktyviai palaikiusi „Pietų srauto“ projektą, spaudžiama Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų, sustabdė vamzdyno darbus birželį. EK paprašė Bulgarijos sustabdyti „Pietų srauto“ statybas, nes Sofija, sudarinėdama sutartis dėl vamzdyno tiesimo, pažeidė ES konkurencijos įstatymus.

„Pietų srautas yra vienas iš projektų, kurie gali būti vykdomi Europos Sąjungoje tik tuo atveju, jeigu yra laikomasi Europos įstatymų, – antradienį sakė Bulgarijos vadovas. – Iki šiol iš Rusijos negauta jokių ženklų, kurie leistų daryti išvadą, kad ji ketina laikytis Europos įstatymų“.

Rusijai atsisakius „Pietų srauto“, Vengrija dairosi į Azerbaidžano dujas

Rusijai netikėtai atsisakius „Pietų srauto“ dujotiekio statybų projekto, Vengrija ieško alternatyvių dujų šaltinių, taip pat ir Azerbaidžane, antradienį pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto. Apie tai informuoja „EUbusiness“.

„Kad užtikrintume ilgalaikį Vengrijos aprūpinimą dujomis, turime ieškoti papildomų galimybių, ir tarp galimų variantų svarstome dujų tiekimą į Vidurio Europą per pietinį dujų koridorių iš Azerbaidžano“, – sakė P. Szijjarto.

Tuo tarpu Bulgarijos vyriausybė tvirtina negavusi jokių oficialių patvirtinimų iš Maskvos dėl viso projekto atsisakymo ir todėl atsisakė komentuoti šiuo klausimu.

„Mano požiūriu, projektas nebus nutrauktas, kol nesužinosime oficialios Rusijos pozicijos“, – žurnalistams sakė ekonomikos ministras Bozhidaras Lukarskis.

Tuo tarpu Bulgarijos parlamento energetikos komisijos vadovo pavaduotojas Martinas Dimitrovas neatmetė galimybės, kad V. Putinas apsimetinėja.

„Tai toks taktinis V. Putino ir Rusijos žingsnis daryti spaudimą ES ir Bulgarijai. Jie neketina visiškai atsisakyti „Pietų srauto“, – sakė jis.

Dujotiekis turėjo būti tiesiamas, aplenkiant krizės drebinamą Ukrainą, per Bulgariją, ES nepriklausančią Serbiją, Austriją, iš ten vamzdynas būtų sujungtas su pagrindiniu Europos dujotiekių tinklu. Bendras visų dujotiekio atšakų galingumas turėjo viršyti 60 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.