Kai jau tapo galutinai aišku, kad V. Putinas energetinį karą prieš Europą praėjusią žiemą pralaimėjo, bet Europa jau ruošiasi būsimai žiemai.

„Žiemą baigiame su saugyklomis, kurios 55 proc. yra užpildytos. Tai yra rekordinis kiekis. Šia prasme, tai geras startas, nes per visus metus, iki lapkričio 1 dienos, reikia užpildyti jas iki 90 proc.“, – sakė Energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Vienas pagrindinių iššūkių bus, kad kaupti atsargas kitai žiemai jau reiks be rusų dujotekių. Vieno iš pagrindinių dujotekių „Nordstream“ nebėra – jis susprogdintas, o kitą dujotekį užsuko patys rusai.

„Dabar vamzdynų iš Rusijos nebus veikiančių ir tam tikra įtampėlė bus“, – teigė V. Poderys.

Europa ruošiasi, kad vienas iš naujų apsirūpinimo dujomis srautų būtų iš Azerbaidžano, bet to gali ir nebūti. Leidinys „Politico“ skelbia, kad Europos pareigūnai nerimauja, kad vėl kaista įtampa tarp Azerbaidžano ir Armėnijos. Gali kilti naujas karas.

„Čia vėl tas pats pavyzdys, kai Europa nedalyvauja krizių valdyme, nors, pavyzdžiui, kalbėtume apie Kalnų Karabachą. Buvo sukurta net Minsko grupė“, – sakė ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius.

Iki karo rusiškos dujos sudarė daugiau nei pusę Europoje. Dabar – iki 8 proc. Dujas vamzdynais pakeitė suskystintos dujos laivais, Europa statosi vis daugiau terminalų. Visgi, anot EK, net ir praradus Azerbaidžano dujas, turėtų pavykti jas pakeisti.

„Jau praėjusių metų pabaigoje mes pasiekėme tokią situaciją, kai didžiausiu mūsų dujų tiekėju tapo draugiška šalis – Norvegija. Taip pat yra tiekėjai iš kitur“, – sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Dujų trūkumo kitą žiemą nežada ir ekspertai, nežada ir didelių kainų šuolių, kaip pernai. Kol kas dujos žiemai užsakomos už panašią kainą, kaip dabar.

„Kokia ji bus – nežinia, bet ateities sanodriais ir dabar yra prekiaujama ir žiūrint į priekį, iki pat rudens, kaina yra panašiame lygyje“, – tikino V. Poderys.

Kitą žiemą vėl gali tekti taupyti, mažinti vartojimą. Praėjusią žiemą Europa siekė sumažinti dujų poreikį 15 proc.

„Taupymo priemonės yra reikalingos, tikėtina, kad jos išliks ir kitą sezoną“, – teigė M. Vaščega.

Jei neliktų Azerbaidžano dujų, taupyti gali tekti net labiau nei praėjusią žiemą.

„Kadangi regionas susijęs su išteklių tranzitu, aprūpinimu, tai gali sukelti ir ekonomines pasekmes. Čia negalima nei vienaip, nei kitaip teigti, kad taip tikrai įvyks, bet negalima nuneigti, kad tas iššūkis egzistuoja“, – sakė L. Linkevičius.

„Jeigu kitą žiemą būtų daugiametė temperatūra, tai taip ir kitaip, kaip ir šiai žiemai, reikėtų 15 proc. sumažinti savo vartojimą. Tai Europa šią žiemą pasiekė. Jeigu neveiktų ir Ukrainos, ir turkų vadinamas turkų vamzdis, kuris ateina iš Azerbaidžano, tai, matyt, vartojimą reikėtų mažinti 20 proc.“, – svarstė V. Poderys.

Nors Europa ir Rusija paskelbė abipusį sankcijų karą, Europoje liko šalių, kurios perka ir ateityje planuoja pirkti rusų dujas vamzdynais.