Bendrovėje vien apie 300 žmonių dirba su esamos įrangos demontavimu: dalis metalo gali būti išvaloma ir parduodama biržos kainomis, kita dalis pakuojama ir ruošiama siųsti į kapinynus.

Pirmojo bloko įrangą, kuris sustabdytas 2004 m., planuojama baigti demontuoti iki 2018 m. pradžios. Antrojo, kuris sustabdytas 2009 m., iki 2021 m.

„Dabar yra poekspolacinis laikotarpis, kurio tikslas užtikrinti reaktorių saugą, - situaciją apibūdino Ignalinos atominės elektrinės (IAE) generalinis direktorius Darius Janulevičius. - Dar reikia iškrauti kurą iš baseinų, tada prasidės galutinis išmontavimas.“

Pirmajame jėgainės reaktoriuje panaudoto kuro jau nebėra, tačiau tiek antrajame reaktoriuje, tiek abiejų reaktorių baseinuose tebėra. Šis kuras ten laikomas tol, kol bus baigtos netoliese statomos branduolinio kuro saugyklos.

Milijardinės vertės IAE uždarymo projektus įgyvendina Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem Technologies“, kuri stato laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (projektas B1) ir kietųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą (B/2/3/4). Abu projektai vėluoja daugiau nei penkerius metus, o jų sąmatos yra gerokai išaugusios.

IAE duomenimis, projektą B1 planuojama baigti 2017 spalį ir IAE darbuotojams mokymai pradedami jau šiemet, o B/2/3/4 - 2018 m. Iš viso saugykloje B1 bus saugoma ne mažiau 190 konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru, tačiau jų gali būti šiek tiek daugiau dėl deformuoto kuro. Teoriškai konteinerių naudojimo laikas yra 55 metai, vėliau jis gali būti pratęstas.

Nuo 1999 m. IAE teritorijoje veikia panaši į statomą projekto B1 metu panaudoto kuro saugykla, į kurią vežtas panaudotas branduolinis kuras. Šiuo metu ji užpildyta ir talpina 120 konteinerių.

Išvežus kurą, demonatavus įrangą, IAE pastatus ruošiamasi nugriauti, o jų vietoje leisti vykdyti kitą ūkinę veiklą. Netoliese kuriamos saugyklos ir toliau bus prižiūrimos ir saugomos.

Rugsėjį laukia naujienų

Darius Janulevičius.
Šiemet rugsėjį Ignalinos atominė elektrinė laukia svarbių žinių: būtent tada Valstybinei atominei energetikos saugos inspekcijai (VATESI) už laikinąsias branduolinio kuro saugyklas ir konteinerius kurui saugoti atsakingos įmones turi pateikti galutinius paaiškinimus ir dokumentus. Jie reikalingi patvirtinti konteinerių saugą.

„VATESI šių metų pavasarį pateikė pirmus klausimus, liepą vyko susitikimas, o šių mėtų rugsėjį laukiama galutinių rangovo paaiškinimų ir dokumentų VATESI tvirtinimui kalbant apie konteinerių klausimus“, - sakė IAE vadovas.

Pasak D. Janulevičiaus, po to VATESI turėtų pripažinti konteinerius saugiais, o tikimybės, kad konteineriai bus pripažinti nesaugiais, praktiškai nėra.

Ignalinos atominės elektrinės vadovas priminė, kad klausimai dėl konteinerių saugos Vokietijos įmonei GNS buvo pateikti 2011 m. Tuomet iškilo abejonių dėl konteinerių saugumo, nes jų užpildas neatitiko numatyto techninio diapazono, buvo neaišku, kas turi modernizuoti kranus prie panaudoto kuro baseino, nes dėl inercijos juos sudėtinga valdyti, taip pat kilo klausimų dėl amortizatorių bei konteinerių dangčių hermetiškumo.

Visgi nuo 2013 m. pradžios su rangovais pradėtas dialogas, reikiamus dokumentus jie pateikė 2013 m. spalį, o papildomai išvadą dėl dokumentų pateikė ir Jungtinės Karalystės ekspertai iš įmonės AMEC, kurie pastabų neturėjo.

D. Janulevičiaus atvirauja, kad buvo galimybė su rangovais klausimus spręsti teismo arba derybų keliu, bet pasirinktos derybos. Bylinėjimasis būtų reiškęs ir įšaldomą Europos Sąjungos finansavimą vykdomiems projektams. Dabar su rangovais atsiskaitoma kas mėnesį, įvertinant padarytus darbus.

“Šiandien turime konstruktyvų dialogą su rangovais, - sakė jis. - Aišku, visą laiką galima padaryti tobuliau, bet dabar jau esame pasiekę nemažai.“

Šiuo metu IAE pradėjo ir reikalingą kranų modernizavimą, kuris atsieis apie 7,4 mln. eurų (25,55 mln. Lt), tačiau įmonė dėl šių išlaidų planuoja kreiptis į taikintoją ir įrodyti, kad sąnaudas turi kompensuoti rangovas. Tuomet jos būtų išskaičiuojamos iš kontrakto vertės.

Europos Sąjunga (ES) IAE uždarymui 2014-2020 metais skirs 450,8 mln. eurų (1,556 mlrd. litų), be to, jėgainės uždarymas iš ES lėšų bus finansuojamas ir po 2020-ųjų metų. 2007-2013 metais IAE uždarymui ES buvo skyrusi 1,37 mlrd. eurų, tačiau dalis šių lėšų nebuvo panaudota.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES, pirmasis Vakaruose nesaugios laikomos IAE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, o antrasis - 2009-ųjų gruodžio 31 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)