„Saulės, vėjo elektrinėms ir elektros kaupimo įrenginiams gyventojams per šiuos metus planuojama skirti iš viso apie 85 mln. eurų. Artimiausias saulės elektrinių įsirengimo ant stogų ar žemės sklype kvietimas planuojamas šių metų sausio mėnesį“, – komentuoja ministerija.

Per 2024-uosius planuojama paskelbti papildomai 2–3 kvietimus: „gyventojų saulės elektrinių įsirengimui ir įsigijimui iš saulės parkų viso 2024 metais numatyta daugiau nei 60 mln. eurų“.

Siūlys paramą ir nutolusioms vėjo elektrinėms


Taip pat numatyta šiais metais sudaryti galimybę gyventojams įsigyti vėjo elektrines iš vėjo parkų, tam preliminariai būtų skirta apie 20 mln. eurų.

„Vėjo elektrinių iš parkų skatinimui kvietimas bus organizuojamas III-IV ketvirčius. Gyventojų elektros kaupimo įrenginių kvietimas planuojamas skelbti šių metų pirmą ketvirtį ir jam numatyta apie 3 mln. eurų“, – teigia Energetikos ministerija.

Pernai lapkritį, o vėliau ir gruodį skelbta, kad dar 2023 metais gyventojų laukia nauja parama saulės elektrinėms už maždaug 20 mln. eurų, tačiau skelbimas pavėlintas.

Saulės elektrinė

„Kvietimas perkeltas iš 2023 metų IV ketvirčio, kadangi užtruko tarpinstitucinis derinimas. Paleidžiant skatinimo schemas gyventojams, procese dalyvauja daug institucijų su savo procedūriniais veiksmais“, – komentuoja ministerija.

Pasak jos, priemonės startui neužteko laiko visus veiksmus užbaigti 2023 metais.

„Be to, prireikė laiko Energetikos ministerijai išsiaiškinti galimybes ir rasti sprendimus kaip padėti gyventojams, kurie 2023 metais teikdami paraiškas, jas pateikė ne į tuos kvietimus“, – aiškina ministerija.

Kilo klausimų dėl paramos daugiabučiuose

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) sausio 4 dieną buvo kelioms valandoms atnaujinusi paramos kvietimą saulės elektrinėms daugiabučiuose įsirengti. Internete kai kurie vartotojai kėlė klausimų, ar ne per trumpas kvietimo laikas (nuo 8 val. iki 15 val.).

Agentūra „Delfi“ komentavo, kad kvietimas paskelbtas atsižvelgiant į tai, jog paskutinę paraiškų teikimo dieną buvo kilę techninių nesklandumų teikiant paraiškas po darbo valandų (kvietimas galiojo iki 00.00 val.), tai yra, sutriko APVIS aprašo sąlygų atvaizdavimo mygtukas ir nerodė paraiškos pateikimo mygtuko.

„Įvertinus, kad tuo laikotarpiu galėjo būti bandžiusių teikti paraiškas, bet negalėjusių to padaryti, buvo priimtas sprendimas kvietimą paskelbti laikotarpiui, kuriuo buvo kilę techninių nesklandumų“, – teigiama komentare.

Aplinkos ministerija skelbė, kad šiam priemonei iš Klimato kaitos programos numatyta 3 mln. eurų. Kvietimas skelbtas dar 2022 metų gruodį ir turėjo tęstis iki 2023 metų gruodžio 8 dienos arba kol užteks lėšų. Pernai rugsėjį ministerija pranešė, kad gauta apie pusšimtis paraiškų už 366,7 tūkst. eurų.

2023 metais saulės elektrinių įsirengimui skatinti gyventojams skirta 72 mln. eurų, praneša Energetikos ministerija. Pernai balandį APVA paskelbė 40 mln. eurų paramos kvietimą „nuosavoms“ saulės elektrinėms, rugpjūtį – 32 mln. eurų kvietimą gyventojų nutolusioms elektrinėms subsidijuoti.

Užpernai buvo suteikta 1 mln. eurų parama energijos kaupikliams.

Energetikos ministerijos teigimu, 2023 metais gaminančių vartotojų bendras skaičius ir elektrinių įrengtoji galia išaugo daugiau nei dvigubai. Gaminančių vartotojų skaičius nuo 42,6 tūkst. didėjo iki 88,3 tūkst., o galia – nuo 427 iki 944 MW.

Lietuvai siekiant iki 2030-ųjų apsirūpinti vietine elektros energija iš atsinaujinančių šaltinių, pernai instaliuota saulės elektrinių (gyventojų ir įmonių) galia peržengė simbolinę 1 gigavato (GW) ribą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)