"Prieš susitikimą su "Gazprom" prezidentei buvo išsiųsta informacija raštu, apie ką bus kalbama. Po susitikimo paskambinau prezidentei ir informavau. Dabar, kai atsiųs "Gazprom" raštu savo pasiūlymus, kas buvo sutarta, irgi jie bus pateikti. (...) O ta pažyma, kurią ji man perdavė be jokių parašų, prasilenkia su tikrove, kas buvo kalbama derybų metu", - antradienį žurnalistams Seime sakė Vyriausybės vadovas.

Prezidentė pirmadienį interviu LNK Žinioms pareiškė, kad jai kelia susirūpinimą derybos su Rusijos kompanija. Valstybės vadovė esą neinformuota apie "Gazprom" keliamus reikalavimus, informaciją ji gavo "savo kanalais", be to, D.Grybauskaitė sakė matanti norą nuslėpti informaciją apie derybas.

"Iš tiesų tai, kaip prasidėjo derybos, man kelia susirūpinimą. Matyti, kad yra interesas ne visą informaciją viešai rodyti žmonėms. Tai reiškia, kad yra noras kažką nuslėpti, tai yra daryti nuolaidas, kurios galbūt ne visai atitinka Lietuvos interesus. Energetika ir dujos taip pat yra nacionalinis saugumo interesas, ir čia aš tiesiogiai kišiuosi ir tiesiogiai domėsiuosi, kaip tai atlieka Vyriausybė", - pareiškė D.Grybauskaitė.

A.Butkevičius pakartojo, kad Lietuva neketina daryti jokių nuolaidų dujų tiekimo bendrovei. Tuo metu energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius antradienį pripažino, jog per derybas kalbama apie nuolaidas, tačiau jų neatskleidė.

"Jokių nuolaidų nėra, nežinau kelintą kartą aš jums kalbu. Mes išsakėme savo poziciją, kad mūsų klausimai suderinti su Europos Komisija, kad mes galime derėtis tokiais ir tokiais klausimais Trečiojo energetikos paketo formate. Negali būti kalbama apie Stokholmo arbitražą. Ir nenorėčiau, kad tų spekuliacijų būtų Lietuvoje", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Tuo metu energetikos ministro teigimu, su "Gazprom" kalbama apie galimas nuolaidas.

"Be abejo", - sakė jis, paklaustas, ar deramasi dėl tam tikrų nuolaidų rusų kompanijai.

Paprašytas įvardyti tas nuolaidas, ministras sakė negalįs to padaryti.

"Komerciniai dalykai nėra vieši iš principo. Valstybės interesas yra turėti geresnę kainą, o tam pasiekti reikia susitarti. Kol nėra sutarimo, nėra, apie ką informuoti", - teigė J.Neverovičius.

Jis informavo, jog su prezidente sutarta ją informuoti apie derybų eigą, tas ir bus daroma.

"Nei Vyriausybė neturi tikslo ką nors nuslėpti nuo prezidentės, nei, esu įsitikinęs, prezidentė nenori, kad nebūtų pagerintos dujų tiekimo sąlygos, todėl dirbame, kad turėtume geresnes konkurencines sąlygas mūsų valstybei. Ir tą darome taip, kad geriausiai būtų atstovaujami Lietuvos ūkio ir gyventojų interesai", - kalbėjo ministras.

Premjeras pakartojo, kad su "Gazprom" deramasi dėl dujų kainos sumažinimo.

"(...) Dirbsiu stengdamasis, jeigu tai bus bus įmanoma, pasiekti, kad dujų kaina būtų mažesnė, o jeigu nepavyks, vadinasi, rezultatas nebus pasiektas. O galvoti, kad kažkas ruošiasi parduoti Lietuvą... Manau, kad tie ruošiasi parduoti Lietuvą, kurie garsiai rėkia, tų žmonių, manau, tų labiausiai ir reikia vengti", - sakė A.Butkevičius.

Praėjusį penktadienį Vilniuje viešėjęs "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pažadėjo sumažinti dujų kainas Lietuvai su sąlyga, jei Lietuva sutiks derėtis dėl "kompleksinio bendradarbiavimo", o derybos apims "Gazprom" investicijas Lietuvoje, tranzitą į Kaliningradą ir komercinius klausimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)