Rusijos valstybinė bendrovė pirmadienį paskelbė, kad sumažins tiekimą iki 33 mln. kubinių metrų per dieną, t. y. perpus mažiau nei nuo praėjusios savaitės, kai po 10 dienų trukusių techninės priežiūros darbų buvo atnaujintas tiekimas.

ES valstybės apkaltino Rusiją, kad ji mažina tiekimą keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos karo Ukrainoje.

„Gazprom“ nurodė, kad viena iš dviejų paskutinių veikiančių dujotiekio turbinų nustojo veikti dėl „techninės variklio būklės“.

Vokietijos ekonomikos ministerija atmetė šį paaiškinimą, teigdama, kad „nėra jokios techninės priežasties mažinti tiekimą“.

Vokietijos energetikos reguliavimo institucijos vadovas Klausas Muelleris teigė, kad trečiadienį dujų srautas nuo 40 proc. dujotiekio pajėgumo sumažėjo iki 20 proc.

„Šiandien pamatysime, ar taip ir liks“, – sakė jis.

K. Muelleris gyrė vartotojus ir pramonę už savanorišką energijos suvartojimo mažinimą, sakydamas, kad net dabar, vasarą, kai šilta, pastaruoju metu energijos suvartojimas sumažėjo 5-7 proc.

Jis teigė, kad tai leis Vokietijai papildyti savo dujų atsargas, kurios šiuo metu sudaro apie 65 proc. Praėjusią savaitę ekonomikos ministras Robertas Habeckas nurodė tikslus – pasiekti 95 proc. iki lapkričio 1 dienos, prieš prasidedant šaltai Vokietijos žiemai.

„Karo strategija“

„Rudenį situacija pasikeis ir dujų naudojimas padidės“, – sakė K. Muelleris, pažymėdamas, kad šalies šildymas labai priklauso nuo dujų, tradiciškai importuojamų iš Rusijos.

„Vokietija turi naudoti mažiau dujų“, – sakė jis, vadindamas energetiką Rusijos „užsienio politikos ir karo strategijos“ dalimi.

Tuo pat metu Italijos energetikos bendrovė „Eni“ pranešė, kad „Gazprom“ ją informavo, jog trečiadienį tieks tik „apie 27 mln. kubinių metrų“, t. y. mažiau nei pastarosiomis dienomis, kai tiekė apie 34 mln. kubinių metrų.

Antradienį Europos Sąjunga, solidarizuodamasi su Vokietija, susitarė dėl dujų vartojimo mažinimo plano.

Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ bloko planą pavadino „nuolankumo pamoka tariamai ES mokytojai Vokietijai“. „Staiga mes nebesame stipriausi, o esame priklausomi nuo kitų pagalbos“, – rašoma jame.

Laikraštis „Rheinische Post“ teigė, kad ES susitarimas yra sveikintinas, tačiau siūlymas 15 proc. sumažinti gamtinių dujų poreikį yra „geriausiu atveju kuklus“: „Jei ateinanti žiema bus itin šalta arba jei (prezidentas Vladimiras) Putinas visiškai užsuks dujų čiaupus, 15 procentų pradės atrodyti kaip lašas jūroje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją