„Nekomentuojame. Jokių komentarų apie tai nebus", - BNS perdavė "Gazprom" atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas.

„Esame nusiteikę konstruktyviai, ką daugiau būtų galima pasakyti? Lietuvos prezidentės žodžių tikrai nekomentuosime", - BNS sakė kitas „Gazprom" atstovas.

D. Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė, kad „Gazprom" Lietuvos Vyriausybei pateikė neįvykdomų reikalavimų sąrašą. Pasak jos, koncernas nerodo noro derėtis, todėl derybos nevyksta.

Tikėtina, kad „Gazprom" reikalauja Vyriausybės atsisakyti teisinių ginčų dėl bendrovės "Lietuvos dujos" ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže. Be to, jis nori pasirašyti naują ilgalaikę dujų pirkimo-pardavimo sutartį nei naują sutartį dėl dujų tranzito į Kaliningradą. Vyriausybės netenkina ir siūloma kainos nuolaida.

Teigiama, kad derybose su „Gazprom" nebekalbama apie Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo atidėjimą - pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom" suprato, kad tai yra negrįžtamas procesas ir dabar bando derybas pakreipti sau naudinga linkme.

Gali būti, kad „Gazprom" reikalauja milžiniškos kompensacijos ar nelygiaverčių mainų už jo valdomą 37 proc. akcijų paketą dujų perdavimo bendrovėje „Amber Grid", iš kurios jis turės pasitraukti iki kitų metų lapkričio. Rusijos spauda skelbia, kad „Gazprom" svarsto pasiūlymą parduoti šias akcijas Lietuvos Vyriausybei.

Lietuvos prezidentė anksčiau pareiškė, kad „Gazprom" pažadai mažinti dujų kainą yra pavėluoti, nes Lietuvai dujos ir taip atpigs, Vyriausybei laimėjus bylą Stokholmo arbitraže ir pasistačius SGD terminalą.

„Gazprom" pasiūlymus Vyriausybė gavo praėjusį penktadienį, praėjus savaitei po "Gazprom" vadovo Aleksejaus Milerio ir premjero Algirdo Butkevičiaus susitikimo Vilniuje. A.Mileris tuomet kalbėjo, kad tolesnės derybos apims "Gazprom" investicijas Lietuvoje, tranzitą į Kaliningradą ir "komercinius klausimus".

Atsakymus „Gazprom" žadama parengti iki pirmadienio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)