Tad remiantis „Nord Pool“ biržos rugpjūčio didmenine elektros kaina Lietuvoje, garantinis tiekimas rugsėjį kainuos 73 centus už kilovatvalandę (kWh) su valstybės siūloma 9 centų kompensacija, o be jos – 82 centus.

Tai yra 26,5 centais (arba 57 proc. ir 47,7 proc.) brangiau nei rugpjūtį (atitinkamai, kainuoja 46,5 ir 55,5 cento už kWh). Šie skaičiavimai pateikti „Standartiniam“ planui, vienai laiko zonai.

Kainos ir prognozuojamos 150 kWh sąskaitos palyginimas („Perlas Energija“ buvusiems klientams numatytos kitos kainos):


Garantinis tiekimas priklauso nuo praėjusio mėnesio biržos kainos, o rugpjūtį pasiektas vidutinės didmeninės mėnesio kainos rekordas Lietuvoje.

„Delfi“ skaičiavimu, rugpjūtį, palyginti su liepa, kaina biržoje augo 57 proc. iki 480,39 euro už megavatvalandę (MWh) (arba iki 48 centų už kWh). Rugpjūčio 17 dieną Baltijos šalis sukrėtė 4000 eurų už MWh valandinė kaina biržoje. Tai įžiebė diskusijas dėl nepakankamos generacijos regione, o kartu kilo klausimų dėl biržos algoritmo veikimo.

Dalies garantinio tiekimo planų palyginimas (įskaičiuojant 9 centų valstybės kompensaciją):


Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) antradienį teigė prognozuojantis, kad rugsėjo mėnesį garantinio tiekimo paslaugą teiks apie 66 tūkstančiams vartotojų – apie 18 tūkst. mažiau nei rugpjūtį (nes tiek žmonių pasirinko nepriklausomus tiekėjus).

Savo ruožtu, iš „Perlas Energija“ pirmojo ir antrojo etapo klientų, kurie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo, nuo rugsėjo šią paslaugą turėtų gauti 38 tūkst. klientų.

Taigi, nors ir skirtingomis sąlygomis, garantiniame tiekime nuo rudens pradžios turėtų būti apie 100 tūkst. vartotojų.

„Perlas Energija“ buvusiems vartotojams ši paslauga bus tiekiama pagal kainą, kuri bus „artima visuomeniniam tiekimui“, skelbė Energetikos ministerija. Nuo spalio 1 dienos šiuos gyventojus numatoma automatiškai perkelti į visuomeninį tiekimą. Primename, kad visuomeninis tiekimas su kompensacija yra 24 centai, o be jos – 33 centai už kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją