„Delfi“ išankstiniais skaičiavimais, atliktais įvertinus „Nord Pool“ biržos rugpjūčio 1–27 dienų didmeninę elektros kainą Lietuvoje, garantinis tiekimas rugsėjį kainuos 70,5 cento už kilovatvalandę (kWh) su valstybės siūloma 9 centų kompensacija, o be jos – 79,5 cento (rugpjūtį, atitinkamai, kainuoja 46,5 ir 55,5 cento už kWh). Tai skaičiavimai vienai laiko zonai. Tikslios kainos paaiškės kitą savaitę.

Tiems „Perlas Energija“ klientams, kurie pateks į garantinį tiekimą, pažadėtas „artimas visuomeniniam tiekimui“ kainų lygis, tiksli jo kaina taip pat turėtų būti konkretizuota artimiausiu metu. Primename, kad visuomeninis tiekimas be kompensacijos yra 33 centai, o su ja – 24 centai už kWh.

Hipotetiniai skaičiavimai rodo, kad ne „Perlas Energija“ vartotojo mažiausia sąskaita garantiniame tiekime už rugsėjį, net ir su 9 centų kompensacija, siektų 58,5 euro (skaičiuojant su 83 kWh per mėnesį vidutiniu suvartojimu (1000 kWh per metus) – antrojo liberalizacijos etapo apatinė riba). Jeigu skaičiuotume su 150 kWh – tuomet sąskaita siektų 105,75 euro.

Energetikos ministerija skelbė, kad pirmojo ir antrojo etapo „Perlas energija“ vartotojai iki rugpjūčio 28 dienos gali pasirinkti kitą tiekėją. To nepadarius, šiems klientams laikinai, iki spalio 1 dienos, elektros tiekimą užtikrins garantinis tiekimas, kuris bus tiekiamas kaina, artima visuomeninio tiekimo kainai.

Skirtumą tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos šiems vartotojams Vyriausybės sprendimu kompensuos valstybė. Vėliau, po rugsėjo, jie bus perkelti į visuomeninį tiekimą. Tokie kompensavimo planai sukėlė kai kurių ekonomistų nuostabą ir pasipiktinimą.

Bendrovėje dar lieka daugiau nei pusė klientų

„Perlas Energija“ komentavo portalui, kad po įmonės pranešimo keisti planus į „biržinius“, o vėliau ir paskelbimo apie pasitraukimą iš rinkos, šiuo metu sutartis su ja yra nutraukę apie 73 tūkst. iš 180 tūkst. klientų.

„Likę klientai, jei jie priklauso pirmam arba antram liberalizacijos etapui ir iki rugpjūčio 28 dienos nepasirašys sutarties su kitu nepriklausomu tiekėju, bus automatiškai perkelti į garantinį tiekimą“, – komentuoja „Perlas Energija“ direktorius Vilius Juraitis.

Šiuo metu sutarčių dar nenutraukė 51 tūkst. trečiojo liberalizacijos etapo (tai yra, mažiausiai suvartojančių) klientų, kurie, pasak bendrovės, turi dvi galimybes: arba pasirinkti kitą nepriklausomą tiekėją, arba nedaryti nieko ir būti automatiškai perkelti į visuomeninį tiekimą.

Kitaip tariant, su „Perlas Energija“ sutarčių dar nėra nutraukę apie 56 tūkst. klientų, kurie priklauso antrajam ir trečiajam etapams. Bendrovė pabrėžia, kad visi skaičiavimai yra apytiksliai.

Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) penktadienį paskelbė panašius skaičius – apie 50 tūkst. „Perlas Energija“ klientų gali tekti prisijungti prie garantinio tiekimo, jeigu jie nepasirinks tiekėjo. Vis dėlto kasdien apie 8 tūkst. „Perlas Energija“ klientų pasirenka naują tiekėją.

Vėjo elektrinės jūroje

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pateikia ESO rugpjūčio 22 dienos duomenis, kuriais nepriklausomo elektros tiekėjo iš pirmojo ir antrojo liberalizacijos etapų nėra pasirinkę apie 64 tūkst. vartotojų, tai yra, tiek jau dabar turėtų priklausyti garantiniam tiekimui.

Pasirengę dirbti ir savaitgalį

Nepriklausomi tiekėjai negalėjo konkretizuoti, kiek klientų perėmė iš „Perlas Energija“, tačiau leido suprasti, kad vieno tiekėjo pasitraukimas sukėlė susidomėjimą kitais tiekėjais.

„80,45 proc. per rugpjūčio mėnesį bendrovės „Ignitis“ sudarytų nepriklausomo tiekimo sutarčių yra sutartys, pasinaudojant specialiu pasiūlymu“, – teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė, turėdama omenyje specialiai „Perlas Energija“ vartotojams ir kartu kitiems gyventojams skirtą siūlymą.

Anot jos, fizinėse sutarčių sudarymo vietose srautas po truputį mažėja. Didžiausias procentas „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo klientų sutartis sudaro savitarnoje, taip pat didelė dalis – įmonės „Lietuvos paštas“ skyriuose.

„Mes savo ruožtu prailginime klientų aptarnavimo centrų darbo laiką: šeštadienį, 9-15 val. dirbs Vilnius, Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio klientų aptarnavimo centrai“, – sakė L. Beganskienė.

Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad su klientų srautu pavyksta susitvarkyti. Anot jo, remiantis rugpjūčio 22 dienos VERT duomenimis, „Elektrum Lietuvą“ pasirinko beveik 101,8 tūkst. namų ūkių.

„Nuo tos dienos, kai „Perlas Energija“ paskelbė apie sutarčių sąlygų keitimą, turime gerokai išaugusį klientų užklausų skaičių ir jis neslūgsta. Žmonės rašo, skambina, klausia. Natūralu, jiems reikia priimti sprendimą, todėl skaičiuojasi, lygina, ir pastebime, kad tai daro daug atsakingiau nei pirmąjį kartą“, – sako jis.

M. Kavaliauskas sako, kad taip pat išplėstas ir paslaugos prieinamumas: ir atokiausių rajonų gyventojai gali sudaryti elektros tiekimo sutartį su „Elektrum“ daugiau kaip 2000 „Perlo“ terminalų.

„Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna penktadienį komentavo, kad nuo žinios, jog „Perlas Energija“ savo klientams keičia sudarytus fiksuotos kainos planus į su biržos kaina susietus planus, „Enefit“ privačių klientų skaičius padidėjo daugiau kaip 10 tūkst. ir šiuo metu jau siekia daugiu nei 110 tūkst.

„Padidėjusį gyventojų srautą jaučiame, tačiau susitvarkyti pavyksta sklandžiai – gyventojai nepatiria trikdžių sudarinėdami naujas sutartis ar užsakydami kitas paslaugas, kadangi visi šie procesai yra automatizuoti.

Kiek ilgiau nei įprastai gali užtrukti atsakymas į gyventojų užklausas, tačiau tai normalu, nes per paskutinius keletą mėnesių mūsų klientų skaičius paaugo dešimtimis tūkstančių“, – sako V. Koryzna.

„Mūsų sutarčių sudarymas vyksta pilnai elektroniniu būdu, tad gyventojai jas gali sudaryti bet kada“, – pridūrė jis.

ESO komentuoja, kad pasirinkus kitą tiekėją iki šio sekmadienio imtinai, sutartis su naujuoju tiekėju įsigalios jau nuo rugsėjo 1 dienos.

„Dirbsime visą savaitgalį, kad visi norintys padaryti sprendimą tai galėtų padaryti“, – sako ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Vartotojai gali rinktis iš šių elektros tiekėjų: „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Birštono elektra“ ir „EGTO energija“ (pastarieji du tiekėjai siūlo tik su birža susietus planus).