„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis aiškino, kad šiuo metu esančią žemą dujų kainą lėmė keletas veiksnių.

„Europoje yra užpildytos gamtinių dujų saugyklos, vartojimas dar nepadidėjęs, nes neprasidėjo šildymo sezonas arba prasideda tik dabar.

Yra nemažai laivų su suskystintomis gamtinėmis dujomis, kurie negali šiuo metu tų dujų patiekti Europai tol, kol nėra pradėta naudoti dujų ir neatsilaisvino vietos pačiose saugyklose. Dėl to dabar spot kaina einamieji sandoriai yra su labai žema kaina, arti nulio. Šiandien yra apie 20 Eur už megavatvalandę. Tai yra porą metų nematytos kainos“, – sako ekonomistas, tačiau įspėja, kad tai – trumpalaikis džiaugsmas.

Nerijus Mačiulis

„Tai yra mažas langas, kada užpildytos saugyklos ir nėra daug gamtinių dujų vartojimo. Jau kito mėnesio ateities sandoriai rodo, kad kaina bus apie 90 Eur už megavatvalandę, o šalčiausią žiemos mėnesį apie 140 Eur už megavatvalandę“, – sakė jis.

Ekonomistas tikino bendrai čia matantis dvi geras naujienas.

„Viena, kad vis tik Europos energetinė transformacija vyksta greičiau, nei buvo tikėtasi ir baimintasi praėjusių metų vasarą, atsiranda daugiau SGD terminalų, daugiau tiekėjų, pasirašomos naujos sutartys, galimybės pirkti suskystintas gamtines dujas ir iš Afrikos valstybių, Vidurio Rytų, JAV, Norvegijos. Tai rizika, susijusi su dideliu gamtinių dujų trūkumu, šoku ir poreikiu labai mažinti jų vartojimą, mažėja.

Rinkos

Taip pat ir mažėja ir kainų šuoliai, kuriuos mes matėme praėjusių metų vasarą. Prie to prisideda ir ES sprendimai, kurie sumažins kainą. Biržose bus keičiama, kaip skaičiuojama dujų kaina, mažinami svyravimai, bus grupinės derybos dėl dujų pirkimo, kad būtų išvengta tokių situacijų, kai Vokietija dėl dujų pirkimo konkuruoja su Lietuva ir abi kelia kainas ir dėl to nelaimi nė viena ES valstybė.

Būtent dėl šių dviejų priežasčių, dėl užpildytų saugyklų ir priimtų techninių sprendimų, kaip funkcionuos biržos Europoje, mes matome labai sumažėjusį kainų lygį tiek dabartinėje rinkoje, tiek žiūrint į ateities sandorius“, – teigė M. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)