ES valstybių narių ir Europos Parlamento derybininkai trečiadienio rytą susitarė dėl TEN-E reglamento, kuriuo reglamentuojama tarpvalstybinių energetikos tinklų plėtra, reformos.

Pataisytame reglamente nustatomi nauji energijos gamybos prioritetai, atitinkantys ES klimato tikslus, siekiant skatinti elektros tinklų, linijų tiesimą į jūroje esančias vėjo jėgaines ir klimatui nekenksmingų dujų, pavyzdžiui, vandenilio, gamybą.

Naujiems projektams, kuriuose naudojama tik iškastinė nafta arba gamtinės dujos, ES parama ateityje gali būti nebeteikiama.

Finansavimas bus teikiamas per vadinamuosius bendro intereso projektus, kurie gali būti greičiau patvirtinti ir remiami ES lėšomis.

Lapkričio mėnesį EK pateikė naują bendro intereso projektų sąrašą. Tačiau į jį vis dar įtraukti ankstesniame sąraše buvę dujų projektai, pavyzdžiui, Maltoje ar Kipre jau suplanuoti dujotiekiai, kurie sulaukė kritikos iš aplinkosaugos organizacijų, nes jie vis dar gali būti finansuojami ES lėšomis, nors dujos, kaip iškastinis kuras, išskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas.

Šiuos sprendimus dar turi patvirtinti ES valstybių narių Taryba ir Europos Parlamentas, o šis žingsnis laikomas formalumu.

ES siekia iki 2030 metų sumažinti išmetamų teršalų kiekį bent 55 proc., palyginti su 1990 metais, ir siekia tapti neutrali klimato atžvilgiu iki 2050 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)