– Ar visi šios Vyriausybės nariai turi vienodą nuomonę dėl svarbiausių strateginių energetikos projektų?

– Mes turime bendrą šios Vyriausybės programą ir turime bendrą Vyriausybę, bendrą premjerą, kuris koordinuoja pozicijas. Kas liečia svarbiausius klausimus, yra sudaryta darbo grupė, kuri rengia strategijos pakeitimus. Pateiks Vyriausybei, bus jie svarstomi ir, kai bus priimtas vieningas sprendimas, tai bus ir pristatytas jis.

– Bet atskiri Vyriausybės nariai, jūs, vienodai galvojate apie atominę elektrinę, apie skalūnų dujų žvalgymą ir gavybą, apie gamtinių dujų terminalą?

– Esu įsitikinęs, kad vienodai matome tikslus. Tas yra užfiksuota Vyriausybės programoje ir tas yra svarbiausia. Dėl įgyvendinimo, gali būti tam tikrų skirtingų vertinimų, skirtingų požiūrių ir nuomonių ir, be abejo, tai yra normalu ir netgi sveikintina.

– Bet jūs pats esate už naują atominę elektrinę?

– Aš dabar nenorėčiau deklaruoti savo įsitikinimų, nes ne tame yra esmė.

– Kita ministrė, ūkio ministrė išdėliojo savo nuomonę ir pasakė, kad, jos manymu, atominę elektrinę Lietuvai statyti yra netikslinga.

– Yra įvairių nuomonių. Gal šiek tiek ministrė šioje vietoje pasikarščiavo, kadangi tie žodžiai yra, kaip jūsų, taip ir kitų, vertinami daug plačiau nei tik jos vienos asmeninė nuomonė, tačiau darbo grupėje yra Ūkio ministerijos viceministras, kuris galbūt nespėjo informuoti ministrės, kad sprendimų dėl konkrečiai šito projekto ir šito investitoriaus tikrai nėra dar priimta.

– O ministrė negali paveikti tos darbo grupės? Dabar darbo grupės narys sėdi ir galvoja, kad štai ūkio ministrė prieštarauja atominei elektrinei.

– Mes turime tikrai kvalifikuotus aukšto lygio mokslininkus, kurie daro analizes, jau yra jas padarę, dirbame prie išvadų, bus pateikta analizė Vyriausybei, kur galėsime padiskutuoti ir su ministre B. Vėsaite. Tai bus bendras visos Vyriausybės sprendimas, o ne vieno ar kito ministro.

– Ponas A. Butkevičius taip pat, nors šiek tiek sukritikavo B. Vėsaitę, kita vertus jis neturi vienos nuomonės, ką daryti su atomine elektrine.

– Mes iš karto deklaravome, kad neskubėsime su sprendimais. Mes norime labai atidžiai, giliai išanalizuoti visą turimą informaciją, visus scenarijus įvertinti. Tą ir darome nuosekliai.

– Vienas iš jūsų klausimų yra ir skalūnų dujos – tai yra vienas iš strateginių energetikos projektų. Seime skalūnų dujos patiria didžiulį pasipriešinimą.

– Ne tiek pačios skalūnų dujos, kiek teisinė aplinka ir formalioji procedūra. Tai tas išaugo į tam tikrą diskusiją iš esmės, bet įsigilinus, iš tikrųjų, nėra, manau, prieštaravimo tam, kad turėtume žinoti, kokius gamtos išteklius mes turime ir kaip juos galime panaudoti, ir kokia ta geriausia formali teisės aktų prasme aplinka turi būti.

– Ar kalbos apie tai, kad iš vandens čiaupo bėgs dujos yra tik teisinio reguliavimo klausimas? Juk tai yra iš principo prieš skalūnų dujas.

– Jeigu žiūrėtume į kažkokius dalykus, kurie daromi propagandos tikslais, tai čia yra visai kita diskusija. To rimtai nereikėtų vertinti. Manau, reikia vertinti tai, ką kalba mokslininkai, ką pristatė Mokslo akademija, ką kalba ekspertai tos srities.

– Tai jūs manote, kad Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis, Algimantas Salamakinas varo propagandą?

– Aš manau, kad jie turi labai rimtų klausimų, į kuriuos reikia atsakyti, įvertinti kontekstą, kuris kelia jiems susirūpinimą.

– Ar vyksta diskusija tarp Seimo ir Vyriausybės? Toks įspūdis, kad jūs, premjeras žiūrite į vieną pusę, o Seimas žiūri visiškai į kitą pusę ir kalbėjimosi tarpusavyje nėra.

– Turime demokratinę sistemą, nuomonių įvairovę ir tuo graži ta sistema, kad galime kalbėtis, galime ginčytis, bet, kai priimsime sprendimus, tai visi jiems pritarsime ir įgyvendinsime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)