„Šios subsidijos yra šių metų rudenį Vyriausybės paskelbto pagalbos paketo energetikai imlioms Lietuvos įmonėms dalis. Paramą gavusiems verslams šie pinigai padės išlikti konkurencingiems ir nesustabdyti veiklos, taip pat išlaikyti darbo vietas. Subsidijos verslus pasieks iki šių metų pabaigos“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Paramos siekusios įmonės teikė paraiškas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Ji įvertino ir pateikė ministerijai sąrašą įmonių, kurios atitiko nustatytus subsidijų skyrimo reikalavimus.

„Kad subsidijos verslą pasiektų greičiau ir paprasčiau, pagal turimus duomenis VMI dalį kriterijų įvertino pati ir įmones, kurios potencialiai galėjo gauti subsidiją, individualiai pakvietė kreiptis. Iš viso buvo išsiųsta daugiau nei 2 tūkst. kvietimų. Pagal juos paraiškas pateikė 1,4 tūkst. įmonių“, – pranešime teigia VMI Atrankos ir paramos auditui departamento vyresnioji patarėja Rūta Giedrienė.

Ji priduria, kad netrukus šias įmones VMI individualiai informuos apie priimtą sprendimą dėl subsidijos skyrimo per Mano VMI.

Gautos subsidijos dydis priklausys nuo įmonės deklaruotų gyventojų pajamų ir pelno mokesčių už 2021 m. Didžiausia skirta subsidija įmonei – apie 390 tūkst. eurų.

Paraiškas gauti subsidiją galėjo teikti įmonės, kurių pagrindinė veikla įtraukta į itin paveiktų sektorių sąrašą, parengtą remiantis laikinuoju Europos Komisijos karo komunikatu, pažymima pranešime.

Tarp itin paveiktų verslo sektorių pateko: metalo rūdų kasyba; tekstilės gaminių gamyba; drabužių siuvimas; medienos bei medienos ir kamštienos gaminių gamyba; gaminių iš šiaudų ir pynimo medžiagų gamyba; popieriaus ir popieriaus gaminių gamyba; tepalų ir kitų alyvų gamyba; parafino ir techninio vazelino gamyba; chemikalų ir chemijos produktų gamyba; kitų nemetalo mineralinių produktų gamyba; pagrindinių metalų gamyba.

Vyriausybė yra suplanavusi 2,5 mlrd. eurų pagalbos paketą verslui, į kurį įeina ir elektros kainų dalies kompensavimas, mokesčių atidėjimas energijai imlioms įmonėms bei parama saulės parkams įsirengti.