Sąrašas, žinomas kaip ES „taksonomija“ („kvalifikavimo sistema“), apibrėš, kurie šaltiniai laikomi tvariais ir todėl tinkami investicijoms pagal taisykles, skatinančias 27 valstybių bloko perėjimą prie neutralios anglies dioksido išmetimo atžvilgiu ateities.

Sąrašą planuota parengti iki šių metų pabaigos, tačiau dideli valstybių narių nesutarimai dėl branduolinių ir gamtinių dujų įtraukimo sutrukdė tai padaryti. Praėjusią savaitę vykusiame ES viršūnių susitikime nuomonių skirtumų įveikti nepavyko.

„Branduolinė energija ir gamtinės dujos padės mums pasiekti klimato tikslus“, – savaitgalį Vokietijos laikraščiui „Die Welt“ sakė duotame interviu teigė Th. Bretonas.

„Štai kodėl mes, Komisijos nariai, ketiname pristatyti taksonomiją, apimančią branduolinę energiją ir gamtines dujas.“

Pasak Th. Bretono, EK yra „labai arti“ teisės akto, kuriuo bus patvirtintas sąrašas, parengimo, o valstybės narės turės porą savaičių pateikti savo komentarus, kol jis bus pristatytas sausio viduryje.

Jei per mažas skaičius šalių išreikš prieštaravimą, paskelbtasis sąrašas taps ES įstatymu ir jam nereikės gauti Europos Parlamento pritarimo.

Prancūzija siekia, kad į sąrašą būtų traukta branduolinė energija, kuriai tenka daugiau nei 70 proc. šalyje pagaminamos energijos. Tam pritaria beveik dešimt kitų šalių, tačiau jos susiduria su Austrijos, Vokietijos ir Liuksemburgo pasipriešinimu.

Austrijos aplinkos ministrė Leonore Gewessler, dalyvaudama ES kolegų susitikime pirmadienį, pareiškė, kad branduolinė energija nėra nekenksminga klimatui ir kad jai „ne vieta taksonomijoje“.

Pasak ministrės, kad jei branduolinė energija bus įtraukta į taksonomiją, „išnagrinėsime tai teisiniu požiūriu ir, jei reikės, imsimės veiksmų, įskaitant teisinius veiksmus“, kad tai užblokuotume.

Visgi Ch. Bretonas pareiškė, kad Europos Sąjungai reikia padvigubinti elektros gamybą per ateinančius tris dešimtmečius ir tai „tiesiog neįmanoma be branduolinės energijos“.

Rytinės ES šalys, kuriose energijos tiekimas priklauso nuo iškastinio kuro, pavyzdžiui, Lenkija, nori, kad gamtinės dujos būtų įtrauktos į sąrašą, bent jau kaip laikinasis energijos šaltinis, nors Europa yra priklausoma nuo Rusijos dujų tiekimo.

Th. Bretonas pažymėjo, kad ES šiuo klausimu turi būti „pragmatiška“.

„Dujos tikrai nėra idealus energijos šaltinis anglies dioksido neutralumui pasiekti <...> bet dujos vis tiek geriau nei anglys“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)