„Druskininkuose buvo gautas pasiūlymas, kuris yra neįtikėtinai brangus ir mieste nėra žinoma ką su juo daryti, jis nėra priimamas, nes dujų kaina pabrangtų labai daug“, – sakė jis.

Energetikos ministerija DELFI informavo, kad Druskininkams dujas tiekiančios įmonės „Haupas“ pasiūlyta dujų kaina – 115 eurų už megavatvalandę. Skaičiuojama, kad tai yra beveik tris kartus daugiau nei dabar mokama kaina.

Ji taip pat yra maždaug 5–6 kartus didesnė už tą, kurią moka dauguma kitų Lietuvos miestų dujų vartotojų.

R. Masiulis paaiškino, kad Druskininkų atvejis yra pavyzdys to, ką gali daryti tiekėjas, kai nėra dujų tiekimo alternatyvos.

Jo teigimu, kitur Lietuvoje situacija yra stabili, nes šalis turi suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, kuris gali užtikrinti alternatyvų tiekimą, o Druskininkuose reikia ieškoti kitų variantų.

„Kainos didėjimą lemia transportavimas, kadangi vamzdis į Druskininkus ateina iš Baltarusijos, yra nutiestas privačios bendrovės. Už transportavimą per Baltarusijos teritoriją, per Lietuvą imama didžiausia kainos dalis“, – sakė R. Masiulis.

Jis taip pat pridūrė, kad antradienį numatytas posėdis, kuriame bus ieškoma variantų ką daryti, nes situacija yra pakankamai rimta.

Vienintelė dujų tiekėja miestui bendrovė „Haupas“ teigia, kad tai lėmė sumažėjęs dujų vartojimas. Tačiau miesto meras tuo abejoja ir teigia, jog ieškoma būdų, kaip skubiai spręsti problemą.

Pasak Ričardo Malinausko, ieškoma sprendimo, kaip sumažinti dujų kainas - dėl to tariamasi ir su Energetikos ministerija.

„Svarstoma įrengti elektrines virykles dujų vartotojams, pastatyti mobilią arba nuolatinę išdujinimo stotelę (suskystintų gamtinių dujų - BNS) arba siekti, kad „Lietuvos dujų tiekimas“ perimtų dujų tiekimą“, – BNS sakė R. Malinauskas.

„Haupo“ vadovas Ričardas Matijošaitis BNS patvirtino, kad nuo kitų metų dujų kaina gali pasiekti 115 eurų už megavatvalandę. Anot jo, kainos auga dėl mažėjančio dujų suvartojimo.

„Kai buvo didelis kiekis (suvartojamų dujų – BNS) – 16–14 mln. kubinių metrų, mes galėjome amortizuoti išlaidas, o kai sumažėjo ir net 1 mln. kubų nebesiekia, kainos auga“, – BNS sakė R. Matijošaitis.

Jis aiškino, kad bendrovei, nepriklausomai nuo apimties, dujų transportavimas iš Baltarusijos kainuoja apie 400 tūkst. eurų per metus. Be to, nepasikeitė įmonės sąnaudos, nors parduodamų dujų kiekis ir sumažėjo.

„Praktiškai 15 kartų padidėjo dėl to transportavimo tarifas (1 megavatvalandės – BNS). Mes nusiuntėme raštą ir Kainų komisijai, pateikėme visus skaičius, ieškome visiems priimtino varianto“, – tikino „Haupo“ vadovas.

Energetinė sala

Druskininkų savivaldybės Ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Jaskelevičius DELFI sakė, kad „Haupo“ pasiūlyta kaina yra visiškai nepriimtina ir net protu nepagrindžiama.

„Padidėjusi kaina įtakos turėtų tiek pačių dujų vartotojams, tiek šilumos vartotojams, kurie jomis šildosi. Tai būtų labai didelės kainos, nors apie konkrečius skaičius kol kas dar anksti kalbėti“, – sakė jis.

M. Jaskelevičius abejojo, ar būtų įmanoma susiderėti dėl mažesnės kainos. „Ar 10 proc. nusiderėjimas ką nors iš esmės pakeistų? Tai nepakeistų situacijos“, – kalbėjo jis.

Pašnekovo manymu, bet koks kitas buitinių vartotojų aprūpinimo būdas būtų pigesnis nei dabartinis tiekimas vamzdynu.

Savivaldybės atstovas pažymėjo, kad Druskininkai jau seniai yra laikomi savotiška energetine sala Lietuvoje, nes miestas nėra sujungtas su bendru šalies vamzdynu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)