Kipras, kurio išžvalgyti dujų klodai sudaro 6 trln. kubinių metrų, tikisi rasti dar papildomus 4-5 trln. kub. metrų dujų, naujienų tarnyba „Bloomberg“ cituoja Kipro energetikos ministrą George'ą Lakkotrypisą.

Tokia apimtis, kuri sudaro apie ketvirtadalį 2010 m. Izraelio rasto „Leviatano“ dujų telkinio, leis šaliai įgyvendinti planus dėl suskystinto dujų terminalo.

Dujų terminalas leistų apdoroti taip pat ir dujas, atvežtas iš viso Levanto regiono. Skaičiuojama, kad regione yra apie 122 trln. kub. metrų dujų, kurios būtų transportuojamos laivais į Vakarų Europą, kur išaugęs poreikis dėl Ukrainos krizės.

Rusija, kuri tenkina apie 15 proc. Vakarų Europos poreikio, perspėjo apie galimus dujų tiekimo nutraukimus jau nuo birželio, Ukrainos pusei atsisakant mokėti skolą už dujas, kol nebus sureguliuotos kainos.

Kipras „gana gerai“ žinos, kiek dujų ir angliavandenių atsargų turi, kai bendrovės „Eni“,„Korean Gas Corp.“ ir „Total“ baigs žvalgyba per 12-15 mėnesių.

„Eni“ ir „Korean Gas“ intensyvią žvalgybą pradės per kelias savaites, tuo tarpu „Total“ - antrame šių metų pusmetyje.

„Noble Energy“, kuri anksčiau rado nuo 3,6 iki 6 trln. kub. metrų Afroditės telkinyje, planuoja toliau tęsti darbus kitoje teritorijoje.

Skaičiuojama, kad suskystintų dujų terminalas kainuos nuo 6 iki 10 mlrd. eurų (21-35 mlrd. Lt) ir Kipras, pasak G. Lakkotrypisio, kalbasi su „didelėmis finansų institucijomis, kurios susidomėjusios dalyvavimu projekte“.

Planuojama, kad galutinis sprendimas dėl terminalo bus aiškus 2016-2017 m.

Energetika yra vienas iš potencialių salos, kuri krito į gilią recesiją, augimo šaltinių. Tarptautinės organizacijos buvo priverstos gelbėti šalį, suteikiant jai 10 mlrd. eurų (35 mlrd. Lt) pagalbą, mainais į taupymo priemones ir dalį nuostolių perkėlimo ant bankų indėlininkų.

Šalies bankus ypač buvo pamėgę rusai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)