„Mes kol kas rizikų nematom, matysime, kokie bus teismų sprendimai“, – BNS sakė energetikos ministras.

Vienos iš trijų konkurso dalyvių – Panevėžio statybos tresto (PST) prašymu teismas praėjusį antradienį laikinai sustabdė preliminarios 70 mln. eurų vertės konkursą. Bendrovė nesutiko su IAE viešųjų pirkimų komisijos sprendimu atmesti jos pasiūlymą.

Šią savaitę IAE apsilankęs ir su jėgainės vadovais apie užsitęsusį konkursą kalbėjęs D. Kreivys sako, kad komisija, jo žiniomis, pasielgė teisėtai, tačiau galutinį sprendimą priims teismas.

„Žiūrint iš teisinės pusės, mano žiniomis, įmonės (IAE – BNS) viešųjų pirkimų komisija pasielgti kitaip negalėjo, nes Panevėžio statybos trestas buvo apkaltintas ir buvo Konkurencijos tarybos sprendimas, kad dalyvavo kartelyje, ir yra tam tikros atšalimo – išėjimo iš tokios situacijos – taisyklės. PST nėra įgyvendinęs visų Konkurencijos tarybos reikalavimų (...) Čia yra pagrindinis akcentas ir manau, kad teismas atsižvelgs į tai“, – BNS aiškino D. Kreivys.

Be PST, BNS žiniomis, konkurse dalyvauja dar dvi Lietuvos statybų įmonės – „Icor“ grupės įmonė „Axis Tech“ bei „Eikos statyba“.

Pastarosios valdybos pirmininkas Domas Dargis BNS patvirtino, kad įmonė pateikė pasiūlymą konkursui, tuo metu „Axis Tech“ generalinis direktorius Paulius Arštikis BNS to nei patvirtino, nei paneigė.

„Eikos statyba“ – taip (dalyvauja – BNS)“, – BNS sakė D. Dargis.

„Ši informacija nėra vieša, todėl aš negaliu jums jos atskleisti“ – BNS sakė P. Arštikis.

Didesnė projekto vertė turės būti derinama su CPVA

Komentuodamas kai kurių galimų atliekyno statytojų nuomonę, kad projekto vertė bus didesnė nei prieš kelerius metus numatyti 70 mln. eurų, energetikos ministras teigė, jog kol kas jokių sprendimų dėl to nepriimta, o didesnė vertė turi būti suderinta su projekto finansuotojais.

„Biudžeto padidėjimas turi būti suderintas ir sutartas su projekto finansuotojais. Kiekvienas euras yra kruopščiai apskaitomas ir CPVA (centrinė projektų valdymo agentūra, administruojanti IAE uždarymui skirtas europines lėšas – BNS), kuri vykdo priežiūrą šito projekto, yra finansavimo šaltinis, tai pirmiausia ten turi atsirasti sutarimas dėl finansavimo kaštų“, – BNS sakė D. Kreivys.

Pasak ministro, jei pritrūktų finansavimo, būtų prašoma CPVA jį peržiūrėti: „Šiai dienai negaliu to klausimo komentuoti, nes tokio dalyko ant stalo nėra ir mes nesvarstom, kas būtų, jeigu būtų.“

„Yra ciklas dabar toks, kai metalai ir kiti dalykai pabrango – kainos metalų išaugusios tris kartus, tai tikrai kitais metais galima tikėtis, kad bent pusantro karto nusileis žemyn“, – pridūrė energetikos ministras.

Bet kuriuo atveju, pasak jo, visi sprendimai bus priimami pasibaigus teismams.

PST pasiūlymą konkurse atmetusi IAE teigė, kad įmonė neatitinka dviejų iš trijų privalomų vadinamųjų apsivalymo reikalavimų ir todėl pagal įstatymą neturi teisės dalyvauti konkurse. Kad atitiktų šiuos reikalavimus, su atliekyno konkursu nesusijusiame kartelyje dalyvavusi PST pagal Viešųjų pirkimų įstatymą turėjo sumokėti baudą, bendradarbiauti išaiškinant pažeidimą bei imtis prevencinių priemonių.

IAE penktadienį BNS patikslino, kad PST įvykdė tik reikalavimą dėl prevencinių priemonių.

PST generalinis direktorius Egidijus Urbonas BNS sakė, kad IAE argumentai nėra rimti.

„Nėra rimtų argumentų, dėl ko mes esame išmesti iš šito objekto, o jis yra labai svarbus, ir mes norime teisybės šitoje vietoje (...) Tai susiję su mums skirta bauda, bet toks vertinimas iš konteksto, kadangi pagal šiandien galiojančias tvarkas mes mokame tą baudą kas mėnesį ir nėra kitaip nuspręsta“, – teigė PST vadovas.

Ginčas dėl PST baudos mokėjimo dalimis nebaigtas

Iki šiol nėra galutinai išspręstas ginčas dėl PST skirtos 10,3 mln. eurų baudos (su palūkanomis) mokėjimo dalimis. Konkurencijos tarybos teigimu, baudos mokėjimas per ilgą laiką neužtikrina viešojo intereso.

Pirmos instancijos teismas šiemet vasarį paskelbė, kad tiek antstolis, pernai leidęs įmonei baudą mokėti dalimis, tiek Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), sutikusi su baudos išmokėjimu per aštuonerius metus, neturėjo tokių įgaliojimų.

Tokį Panevėžio apygardos teismo spendimą PST apskundė Aukščiausiajam Teismui, kuriame byla dar nagrinėjama.

Kol nesibaigė teismai, PST inicijuotos derybos su VMI dėl taikos sutarties vis dar sustabdytos. Be to, VMI kol kas nėra gavusi Europos Komisijos atsakymo į jos prašymą notifikuoti valstybės pagalbą PST dėl baudos išdėstymo aštuoneriems metams.

PST dėl baudos skundėsi ir Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT), tačiau šiemet vasarį jis nepriėmė nagrinėti skundo.

Bendrovė pagal susitarimą su VMI kas mėnesį moka po 85,8 tūkst. eurų, tačiau teismas yra nutaręs, kad tam būtina taikos sutartis.

Konkurencijos taryba BNS pranešė, kad iki šiol PST sumokėjo virš 1,2 mln. eurų baudos ir palūkanų.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų baudą už tai, kad ji bei bankrutuojanti statybų bendrovė „Active construction management“ (buvusi „Irdaiva“) buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus darželių atnaujinimo konkursuose.

Atliekyno konkursas trunka jau pustrečių metų

Pirmasis konkursas dėl atliekyno statybos buvo paskelbtas 2019 metų kovą, tačiau tuomet jį nutraukti įpareigojo Viešųjų pirkimų tarnyba. Antrą kartą konkursas paskelbtas 2020-ųjų kovą, bet vėliau nutrauktas visiems pasiūlymams viršijus suplanuotą sumą. Trečią kartą jis paskelbtas pernai spalį. Šį kartą jį sustabdė teismas.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu, todėl rangovą turės patvirtinti ir Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovės „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Į atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)