„Kadangi Lietuvoje nėra veikiančios dujų rinkos, dujų kainos yra 38 proc. didesnės negu Vokietijoje, – sakė valstybės vadovė. – Imamės priemonių šiai padėčiai keisti. Tai Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas, nauja dujotiekio jungtis su Lenkija ir suskystintų dujų terminalas Klaipėdoje. Be ryžtingų veiksmų tradiciniuose energetikos sektoriuose, privalome aktyviau plėtoti alternatyviąją energetiką.“

Anot prezidentės, Lietuva, Latvija ir Estija visame Baltijos jūros regione labai kenčia dėl energetinės izoliacijos. Vienas svarbiausių tikslų, siekiant iš jos išsiveržti, – Baltijos energetikos rinkos sukūrimas.

„Svarbų procesą jau pradėjome, atverdami energetikos rinką konkurencijai bei investicijoms ir, žengdami šiuos žingsnius, sulaukėme ES pritarimo strateginiams infrastruktūros projektams. Nuo 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje veikia elektros energijos birža. Pradėjome elektros jungčių su Lenkija ir Švedija parengiamuosius darbus, rengiamės Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę“, - vardijo D. Grybauskaitė.

Vadinamasis trečiasis ES paketas nurodo, kad dujotiekius turi valdyti ne tos įmonės, kurios tiekia dujas. Vyriausybė yra pritarusi, kad Lietuvoje iki kitų metų būtų siekiama įgyvendinti šiuos principus.

„Reikalinga bet kokia energetinė alternatyva, ne tik dujų, - vėliau žurnalistams sakė ji. - Kalbamės su Europos Komisija, neseniai esu gavusi patvirtinimą iš prezidento Jose Manuelio Barroso, kad dujų jungčiai su Lenkija bus skirta europinių lėšų. Taip pat kalbame apie skalūnų vystymą, apie suskystintų dujų terminalą. Tai – didžiulė konkurencija Rusijos dujoms, nes per suskystintą terminalą galima įsivežti dujų iš viso pasaulio.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją