Pasak jo, dalis komiteto narių nepritaria Vyriausybės siūlomam valstybės įtakos "Leo LT" didinimo mechanizmui.

S.Šedbaras BNS sakė, kad Vyriausybės ketinimus padidinti savo dalį "Leo LT" bendrovėje iki 2/3 akcijų įstatyme bus siūloma įtvirtinti "ne kaip imperatyvą, o kaip siekiamybę".

Tuo tarpu kiti komiteto nariai įžvelgia ir daugiau abejotinų nuostatų Vyriausybės siūlomame įstatymo pataisų projekte.

"Galimos rizikos nėra pilnai įvertintos", - BNS sakė komiteto narys liberalcentristas Raimundas Šukys.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas nepatenkintas, kokiu būdu Vyriausybė ketina iš "NDX energija" atimti tai, ką anksčiau yra suteikusi - prisidėti prie elektrinės ir elektros jungčių statybų. "Leo LT" rankas ir kojas norima surišti, pastumti į kampą ir palikti ramiai stebėti, jeigu neištvers - nugaiš", - sakė jis.

Abu parlamentarai prognozuoja, kad Seimui priėmus Vyriausybės - didžiausios "Leo LT" akcininkės - vienašališkai parengtas pataisas, valstybė gali patirti didesnių nuostolių, negu tardamasi dėl skyrybų su privačiu "Leo LT" akcininku.

"Ar nesudaromos sąlygos eiti į arbitražą?" - klausė J.Sabatauskas.

Tuo tarpu S.Šedbaras neigia, kad Vyriausybė pasiūlytomis pataisomis nori kažką atimti iš privataus "Leo LT" akcininko.

"Leo LT" nebuvo suteikta išimtinė teisė statyti elektrinę ir elektros jungtis. Šios statybos nebuvo "Leo LT" tikslas. Tikslas buvo pelno siekimas", - aiškino S.Šedbaras.

Pasak jo, sutartyse, susijusiose su "Leo LT" steigimu, valstybė yra pasilikusi teisę keisti energetikos sistemos teisinį reguliavimą bei nėra valstybės įsipareigojimo, kad "Leo LT" Vyriausybės ir privataus akcininko akcijų santykis negali būti keičiamas.

R.Šukio nuomone, teisingiausias teisinis kelias būtų buvęs kreiptis į teismą dėl "Leo LT" steigimo sandorių pripažinimo negaliojančiais.

Pasak jo, Seimui pateiktų pataisų rengėjai nenurodo, kokios būtų teisinės pasekmės, jeigu Seimas pataisoms pritartų. "Įstatymais keisti tokius civilinius sandorius, koks yra sudarytas tarp valstybės ir "NDX energija", nepriimtina. Sutartis gali keisti tik akcininkai", - sakė parlamentaras.

Jis tikino iš pataisų rengėjų negavęs atsakymo, ar Vyriausybė bandė su privačiu "Leo LT" akcininku tartis dėl valstybės įtakos didinimo bendrovėje.

"Gal privatus akcininkas sutinka, kad Vyriausybės dalis būtų didesnė? Dabar jis net neįtrauktas į procesą ir tai naudinga jam", - sakė R.Šukys.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį nebaigė svarstyti įstatymų pataisų dėl "Leo LT" likimo, sprendimą ketina priimti po savaitės.

Vyriausybės pateiktomis pataisomis "Leo LT" įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki 2/3 akcijų - tai leistų Vyriausybei panaudoti "Leo LT" turimą turtą planuojamam naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų statybų finansavimui, arba reorganizuoti bendrovę.

Komitetas ketina pasiūlyti strateginį investuotoją, kuris finansuotų elektrinės ir elektros jungčių statybas, rinkti viešo konkurso būdu, nes pataisomis Vyriausybė strateginio investuotojo pasirinkimo nekonkretizuoja.

Komitetas linkęs sutikti su Vyriausybės pataisomis, numatančiomis galimybę iš naujo įvertinti turtą, kurį "Leo LT" steigimo metu, įnešė valstybė ir privatus investuotojas.

Pagrindiniu komitetu Seime svarstant minėto įstatymo pataisas yra Ekonomikos komitetas.

Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. "Leo LT" akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei "NDX energija" - 38,3 proc. akcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją