Galima tikėtis, kad atitinkamai sumažės ir galutinis, diferencijuotas tarifas buitiniams vartotojams. Dėl jo bus sprendžiama vėliau.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį patvirtino didžiausio elektros tiekėjo „Ignitis“ visuomeninės elektros kainos viršutinę ribą buitiniams vartotojams antrajam šių metų pusmečiui.

Šios kainos galioja trečiojo rinkos liberalizavimo etapo dalyviams, nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo, – jie suvartoja mažiau nei 1000 kWh per metus.

Elektros energiją įsigyjant iš vidutinės įtampos (VĮ) tinklų, nuo liepos kaina su PVM sieks 12,544 cento už kilovatvalandę (1,757 cento arba 12,28 proc. mažesnė nei dabartinė).

Žemos įtampos (ŽĮ) tinklų – tai yra, didžiosios dalies buitinių vartotojų – kainos viršutinė riba nustatyta ties 19,221 cento už kWh su PVM (1,757 cento arba 8,37 proc. mažesnė).

Visuomeninės kainos viršutinė riba susideda iš elektros energijos įsigijimo kainos, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos bei kitų dedamųjų.

Sprendžiant iš VERT pateiktų duomenų, visuomeninės elektros kainos viršutinė riba mažėja dėl elektros įsigijimo kainos sumažėjimo, tai yra, sumažėjusios elektros kainos rinkoje:

Kaip jau skelbta, VERT pirmadienį nustatė elektros energijos rinkos kainą antrajam šių metų pusmečiui. Nuo liepos iki gruodžio pabaigos ji sieks 8,353 cento už kWh ir bus 14,35 proc. mažesnė nei pirmąjį šių metų pusmetį (9,753 cento už kWh).

Primename, kad rinkoje nusistovėjus palyginti žemoms energijos kainoms, gyventojams nuo balandžio jau atpigo gamtinės dujos ir visuomeninė elektra. Mažesnė tapo ir valstybės reguliuojamos dalies kaina nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusių klientų tarifuose. VERT vasario pabaigoje patvirtino naujus tarifus.

Taigi, visuomeninis elektros tiekimas nuo balandžio 1 dienos atpigo iki 0,5 cento. Pavyzdžiui, populiariausias „Standartinis“ bendrovės „Ignitis“ planas vienoje laiko zonoje keitėsi nuo 21,9 cento iki 21,4 cento už kWh.

Nuo balandžio mėnesio (po korekcijos) galiojantys visuomeninio tiekimo tarifai:

Dabar, po naujausių reguliuotojo sprendimų, reikėtų tikėtis tolesnio visuomeninio tiekimo atpigimo. Tad minėtas vienos laiko zonos „Standartinio“ plano tarifas gali būti žemesnis nei 20 centų už kWh.

VERT pateikiamais duomenimis, šiuo metu trečiame liberalizavimo etape elektros tiekėjo nepasirinkę apie 457 tūkst. vartotojų. Jiems ir yra taikomas visuomeninis tiekimas.