„Ji (situacija - BNS) yra sudėtinga, vien dėl to, kad nebuvo rasta bendra kalba su vietos gyventojais. Bet valstybei - bet kuriai - ir Lietuva turi žinoti apie savo gelmės turtus ir šie gelmės turtai yra visų žmonių, net tik atskiros bendruomenės“, - penktadienį interviu LRT radijui sakė Lietuvos prezidentė.

Tačiau, anot jos, vietos bendruomenės turi būti informuotos, su jomis reikia tartis, atliekant bet kokius tyrimus.

„Vienintelį, ką tikrai raginčiau ir Vyriausybę, ir ką mes turėtume Žygaičių bendruomenei įsipareigoti - kad bet kokie tyrimai privalo griežtai atitikti aplinkosauginius reikalavimus, kad tai būtų daroma viešai, skelbiant rezultatus ir tariantis su bendruomene“, - sakė D.Grybauskaitė.

Antradienį valdančiųjų politinė taryba nusprendė neatidėlioti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso ir sutarė, kad rugsėjo 16 dieną „Chevron“ būtų paskelbta konkurso nugalėtoja.

„Chevron“ pretenduoja žvalgyti skalūnų dujas 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje - ši teritorija ribojasi su Tauragės rajono šiaurės vakaruose esančiu ir 600 gyventojų turinčiu Žygaičių miesteliu.

Šių metų pradžioje Žygaičių bendruomenės atstovai pareiškė, kad nebuvo informuoti apie planus ieškoti skalūnų dujų. Jie baiminosi, kad išgaunant skalūnų dujas, gali būti užterštas geriamas vanduo, pažeista ekosistema. Vėliau bendruomenė organizavo piketus, konferencijas, kuriose pasisakydavo prieš skalūnų dujų gavybą, teigdama, kad „Chevron“ veikla pasaulyje rodo, jog ši bendrovė nesilaiko aplinkosaugos reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)