"JAV yra svarbi Lietuvos energetinio saugumo partnerė. Sukūrus palankesnes sąlygas JAV dujų eksportui į Lietuvą bei kitas NATO šalis, mes galėsime užtikrinti energijos šaltinių tiekimo įvairovę ir už konkurencines dujų kainas Lietuvos žmonėms", - sakė prezidentė, kurią cituoja Prezidentūros spaudos tarnyba.

Pasak D.Grybauskaitės, JAV dujos daugiau nei dvigubai pigesnės nei Vakarų Europoje ir beveik keturis kartus pigesnės negu Lietuvoje. Šiuo metu JAV Kongrese svarstomi teisės aktai, kuriais siekiama palengvinti leidimų išdavimą dujų eksportui į NATO šalis.

"Būtent dabar Juntinės Amerikos Valstijos diskutuoja Kongrese - įstatymų leidėjai sprendžia, kaip palengvinti tiekti savo suskystintas dujas kitoms šalims. Ypač partneriams NATO, tarp jų ir Lietuvai, ir mums be galo svarbu, kad toks palengvinimas įvyktų, nes Jungtinės Valstijos supranta, kad energetinis savarankiškumas - tai pirmiausia nacionalinio saugumo klausimai", - po susitikimo teigė D.Grybauskaitė.

"Džiaugiuosi, kad susitikime dalyvavo tiek respublikonai, tiek demokratai, kad abi Jungtinių Amerikos Valstijų partijos remia ir supranta mūsų regiono siekius. Taigi, susitikimą laikau labai sėkmingu ir naudingu", - pridūrė Lietuvos vadovė.

D.Grybauskaitė dar kartą padėkojo JAV už paramą dėl Lietuvos keliamų saugumo reikalavimų statant naujas atomines elektrines regione. Lietuva siekia, kad Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje statomos atominės jėgainės atitiktų visus tarptautinius saugumo reikalavimus.

Lietuvos vadovė taip pat akcentavo tolesnį bendradarbiavimą karinio saugumo srityje.

"Su JAV parama ne tik pasiekėme, kad būtų patvirtinti konkretūs NATO gynybos planai Baltijos šalims, bet ir užsitikrinome, kad jie būtų realiai įgyvendinami. Tai ypač svarbu atsižvelgiant į augančią militarizaciją aplink Baltijos šalių sienas", - pranešime cituojama prezidentė.

Su įtakingais JAV politikais aptarta ir situacija Rytų partnerystės šalyse.

Skelbta, kad tarp konkurso dalyvių, norinčių tiekti dujas Lietuvos suskystintų gamtinių dujų terminalui, yra ir JAV įmonė "Cheniere Energy", neseniai pasirašiusi susitarimą dėl SGD tiekimo Didžiosios Britanijos energetikos įmonei "Centrica".

2012 metais valstybės valdoma įmonė "Klaipėdos nafta" paskelbė konkursą dėl 750 mln. kubų dujų tiekimo SGD terminalui, kuriam laivą išnuomos Norvegijos bendrovė "Hoegh LNG" ir kuris pradės veikti 2014 metų pabaigoje.

SGD statybos konkursą laimėjo Vokietijos koncernas "PPS Pipeline Systems", kuris pasiūlė darbus atlikti už 94,84 mln. litų (su PVM - 114,756 mln. litų). Su koncernu gegužės pradžioje pasirašyta sutartis, kuri įsigalios po "Klaipėdos naftos" akcininkų sprendimo gegužės 24 dieną.

Apie 3,3 mlrd. kubų dujų pernai suvartojusi Lietuva yra visiškai priklausoma nuo dujotiekiais tiekiamų Rusijos "Gazprom" dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (440)