Tai DELFI patvirtino Generalinė prokuratūra. Ikiteisminį tyrimą atlieka STT, tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius.

Tyrimas atliekamas dėl 2005 m. sausį sudarytos branduolinių atliekų saugyklos statybos sutarties ir vėlesnių jos priedų. Anot prokurorų, dėl viešųjų pirkimų procedūrų teisėtumo kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT). VPT pirkimų vertinimą jau atliko, tačiau savo išvadų neviešina, kadangi jos remiasi ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Generalinės prokuratūros DELFI pateiktais duomenimis, ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 dalį. Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis nustato, kad už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimą, dėl kurio didelę žalą patyrė valstybė ar Europos Sąjunga, gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Anot prokurorų, įtarimai dar niekam nėra pareikšti.

Kaltino V. Ševaldiną

Dabartinė Ignalinos AE vadovybė į prokurorus kreipėsi kovą. Prokurorams pranešta, kad nemažą dalį galimų įstatymų pažeidimų padarė iš darbo jau atleistas Viktoras ševaldinas, buvęs Ignalinos AE vadovas.

Anot dabartinių Ignalinos AE vadovų, V. Ševaldinas 2009 m. gegužę asmeniškai patvirtino sutarties su „Nukem“ pakeitimus, „pažeisdamas visą eilę procedūrinių reikalavimų“. Prokurorams pranešta, kad vien dėl jėgainės uždarymo darbų vėlavimo valstybė jau prarado apie 56-60 mln. litų, kokia gali būti bendra galimai neteisėtų veiksmų padaryta žala – kol kas nežinoma.

Tiesa, sutartis su „Nukem“ – ne vienintelė vieta, kurioje aptikta keistenybių Ignalinos AE viešuosiuose pirkimuose.

VPT dar prieš keletą mėnesių paskelbė IAE vykdytų viešųjų pirkimų vertinimą. Pirkimų prievaizdai pastebėjo, kad prekės ir paslaugos buvo perkamos už kelissyk didesnę nei rinkos kainą, o derybos kartais privesdavo ne prie kainos sumažinimo, o prie jos padidinimo.

Branduolinių atliekų saugyklai – dvigubai brangesnė elektros linija

Tirdama Ignalinos AE viešuosius pirkimus, VPT susidomėjo elektros linijos tiesimo į tebestatomą branduolinių atliekų saugyklą istorija, vykusia 2008 m.

Vykdant atvirą konkursą, pasiūlymus pateikė trys bendrovės: „Ekobana“ siūlėsi šiuos darbus nudirbti už 1,414 mln. Lt, „Specialus montažas-NTP“ – už beveik 1,416 mln. Lt, o „A. Tilinsko ir ko.“ bendrovė – už 0,89 mln. Lt. VPT pažymi, kad visų trijų įmonių pasiūlymai buvo atmesti. Vėliau pradėtos supaprastintos neskelbiamos derybos, į kurias pigiausią pasiūlymą pateikusi bendrovė net nebuvo pakviesta.

Po derybų, VPT duomenimis, elektros linijos kaina ne sumažėjo, o išaugo. Sutartis sudaryta su bendrove „Ekobana“, Ignalinos AE jai įsipareigojo sumokėti beveik 2,1 mln. Lt – 1,2 mln. Lt daugiau nei „A. Tilinsko ir ko.“ Bendrovės kaina ir beveik 0,6 mln. daugiau nei pirmas pačios „Ekobanos“ pasiūlymas.

VPT išvadose teigiama, kad tokiu būdu IAE nesudarė sąlygų racionaliam lėšų panaudojimui.

Kuras už kosminę kainą

VPT taip pat užkliuvo Ignalinos AE 2008 m. vykdytas bitumo pirkimas. Nustatyta, kad už šį kurą Ignalinos AE sumokėjo maždaug pustrečio karto brangiau nei rinkos kaina.

Anot VPT išvadų, su bendrove „Baltijos tiekimas“ bitumo pirkimo sutartis sudaryta neskelbiamų derybų būdu. Ignalinos AE suderėjo už daugiau nei 465,5 tūkst. litų įsigyti 160 tonų šios rūšies kuro. VPT atliko paprastą eksperimentą ir nustatė, kad rinkoje tokį pat kiekį tokio pat bitumo galima įsigyti už maždaug 176 tūkst. litų.

„Perkančioji organizacija priėmė sprendimą nupirkti ir nupirko prekes apie 286.700,00 Lt su PVM (ar 163 proc.) brangiau, negu turėjo galimybę jas įsigyti“, - konstatuoja VPT.

VPT užfiksavo ir daugiau pažeidimų milijoninės vertės Ignalinos AE viešuosiuose pirkimuose. Visi šie pirkimai vyko tuomet, kai jėgainei dar vadovavo neseniai atleistas V. Ševaldinas.

Energetikos ministerija: prokurorams perduodama vis daugiau informacijos

Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis DELFI teigė, kad už VPT nustatytus pažeidimus atsakingi asmenys Ignalinos AE jau nebedirba, tačiau atsakomybės neišvengs. Konkrečių pavardžių, kaip ir prokurorai, ministro atstovas kol kas nemini.

„Energetikos ministerija vykdo atvirumo politiką ir deda daug pastangų, kad visi pažeidėjai būtų tinkamai įvertinti bei tokia praktika nesikartotų ateityje. Jau atleisti vadovaujantys darbuotojai, atsakingi už susidariusią situaciją, tačiau tai nereiškia, kad jie jau išvengė atsakomybės, nes atsirandanti papildoma informacija perduodama prokuratūrai bei kitoms kompetentingoms institucijos“, - kalbėjo K. Jauniškis.

Pasak jo, VPT duomenys „tik patvirtina Energetikos ministerijos turėtą informaciją apie galimus nuolatinius pažeidimus vykdant viešuosius pirkimus Ignalinos AE“.

Kaip DELFI jau rašė, branduolinių atliekų saugyklos istoriją gaubia vis didesnis įtarimų debesis, o įtakingas žurnalas „Forbes“ paskelbė apie „Nukem“ gresiantį bankrotą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)