Tiesą sakant, šalies vyriausybė nerodė didelio noro užbaigti statybas, tačiau tai padaryti ją įpareigojo teismas. Dabar intensyviai ieškoma investuotojų.

„Turime statybas užbaigti naudodamiesi privačiomis lėšomis“, – teigė Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas. Jis pažymėjo, kad šalis Rusijai, gaminusiai elektrinės reaktorius, skolinga didelę sumą pinigų.

Nusprendus pradėti naujos atominės elektrinės statybą, Rusijos atominių elektrinių statybos bendrovei „Atomstrojeksport“ buvo pateikti dviejų reaktorių gamybos užsakymai. Tačiau 2012 m. dėl didelių kainų ir Briuselio bei Vašingtono daromo spaudimo projektas sustabdytas. Įrengtas vienas reaktorius, o kito pastatyta tik pusė. Elektrinė taip ir nepradėjo darbo.

Birželį tarptautinis arbitražo teismas įpareigojo Bulgariją Rusijos bendrovei sumokėti 550 mln. eurų kompensaciją, už kiekvieną uždelstą parą mokant po 167 tūkst. eurų palūkanų. Vyriausybė bandė parduoti dalį elektrinės, tačiau nesėkmingai.

Bulgarijoje veikia tik viena atominė elektrinė, kurios sovietiniai reaktoriai bus sustabdyti 2017-aisiais ir 2021-aisiais. Pernai su JAV bendrove „Westinghouse Electric“ pradėtos derybos dėl naujo reaktoriaus statybų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)