Po dvi dienas vykusių techninių diskusijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys informavo, kad Baltarusijos pozicija statybų pristabdymo klausimu kol kas neaiški. Ministerijos pareigūnas taip pat pridūrė, kad Baltarusijos pusei buvo išsakytas pageidavimas į TATENA ir kitų organizacijų tarptautines misijas į Astravą įtraukti ir Lietuvos specialistus. Minsko pozicija šiuo klausimu taip pat neaiški.

„Tai turėtų būti ir Baltarusijos pusės interesas, nes dar neaišku, kokios bus ekspertų rekomendacijos, ir jos gali pareikalauti papildomų investicijų (elektrinės trūkumams pašalinti. – ELTA)“, – trečiadienį spaudos konferencijos metu teigė V. Auglys, pridurdamas, kad į klausimą, kada TATENA misija galėtų įvykti, taip pat neatsakyta.

V. Auglio teigimu, konsultacijų metu Baltarusijos specialistai pateikė naujos informacijos apie elektrinę, kuri ne visai sutampa su prieš tai gauta medžiaga.

„Pasiūlėme, kad Baltarusijos pusė tą informaciją galėtų papildomai pateikti kaip priedą prie Poveikio aplinkai vertinimo (PAV), kuris Lietuvai buvo labai seniai pateiktas ir jau nebeatitinka tikrovės“, – teigė V. Auglys.

Lietuvai didžiausią susirūpinimą kelia Astravo elektrinės statybų aikštelės parinkimo kriterijai ir poveikis gyventojams avarijos atveju, taip pat tokių incidentų valdymo scenarijai, pabrėžė V. Auglys, o dėl objekto artimumo Vilniui galima elektrinės nauda jokiais atvejais neatsveria keliamo pavojaus.

„Mūsų supratimu, čia pažeidžiamas vienas esminių TATENA principų, kad rizika neatsveria naudos. Vilnius ir visos apylinkės turės žymiai rizikingesnes sąlygas ypač sunkių avarijų atveju, nei turės naudos (iš elektrinės – ELTA)“, – kalbėjo V. Auglys.

Jungtinių Tautų ESPO konvencijos komitetas yra pripažinęs, kad Baltarusija nesilaikė konvencijos nuostatų parinkdama elektrinės statybos aikštelę, taip pat padarė pažeidimų svarstydama kitas alternatyvas objektui, netinkamai informavo visuomenę bei kaimynines valstybes apie Astravo atominės elektrinės statybas.

Astravo AE statoma už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Lietuva ne kartą ragino Baltarusiją nestatyti Astravo atominės elektrinės, kol pagal ESPO konvenciją nėra užbaigtas poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procesas. Lietuvos užsienio reikalų ministerija pabrėžia, kad Baltarusijos Astravo AE poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal ESPO konvenciją yra nebaigtas, todėl vykstančios AE statybos ir sprendimas pradėti branduolinės įrangos diegimą yra akivaizdus konvencijos nuostatų nesilaikymas. Lietuvoje prieš šios jėgainės statymą renkami piliečių parašai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)