Nenumatytas Seimo posėdis, kuriame įstatymai, susiję su VAE projektu, bus svarstomi toliau, bus rengiamas trečiadienį.

Už krikščionių partijos frakcijos pasiūlymą daryti pertrauką iki kito posėdžio balsavo 48 nariai, prieš - 49, susilaikė 9 nariai.

Tuomet socialdemokratų frakcijos atstovas Juozas Olekas pasiūlė daryti pertrauką ir kitų su atomine elektrine susijusių įstatymų svarstyme.

Tokiam pasiūlymui taip pat buvo pritarta: už tai buvo 51 parlamentaras, prieš - 48, susilaikė 8 parlamentarai.

Reaguodamas į tokius pasiūlymus Premjeras Andrius Kubilius pareikalavo antikorupcinio tyrimo dėl tų, kurie siūlo daryti pertraukas. Anot Vyriausybės vadovo, tokius opozicijos veiksmus veikiausiai lemia "pašalinės jėgos".

Visgi Premjeras galiausiai pasiūlymą atsiėmė, paraginęs visus "atsakingai dirbti toliau" ir pažadėjęs šį klausimą su J. Oleku aptarti asmeniškai.

Tuo tarpu Seimo nariai Rokas Žilinskas ir Kęstutis Daukšys siūlė "nekaitinti aistrų" - anot jų, laiko apsispręsti dėl elektrinės dar yra.

Prieš įstatymų svarstymo atidėjimą daugiausia balsavo valdantieji: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų ir centro sąjungos bei Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai. Tuo tarpu dauguma Darbo partijos frakcijos, Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos narių, mišrios Seimo narių grupės narių, taip pat visi Krikščionių partijos ir Socialdemokratų partijos frakcijos nariai balsavo prieš arba susilaikė.

Galutinis balsavimas dėl įstatymo pataisų, reikalingų statyti VAE, numatytas ketvirtadienį.

VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.