Viena po kitos atsidarančios internetinės parduotuvės siūlo ne tik mažesnes kainas, bet ir visiškai naują prekių asortimentą. Internete jau galima nusipirkti elektros, tačiau didelio sutaupymo tikėtis nereikėtų.

Vilnietis Vitalijus Bakula nusprendė nebepirkti elektros iš visuomeninio tiekėjo ir pasirinko nepriklausomą.

„Internete radau informacijos, kad galima elektrą nusipirkti pigiau ir galima sutaupyti, dėl to nusprendžiau pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Buitiniam vartotojui, kaip supratau, nedaug sutaupysi, bet kad sutaupysi, tai tikrai yra faktas“, – sakė V. Bakula.

Tačiau net patys nepriklausomi tiekėjai pripažįsta, kad elektrą iš jų perka net didžiausi entuziastai. Geriausiu atveju buitiniai vartotojai gali sutaupyti apie 10 Lt per metus, nes visuomeninio ir nepriklausomo tiekėjo siūlomos kilovatvalandės kaina skiriasi cento dalimis.

Elektrą iš nepriklausomų tiekėjų perka vos saujelė gyventojų. Dažniausiai tai daroma ne siekiant sutaupyti, o norint paremti atsinaujinančią energetiką.

„Nėra ekonominės logikos rinktis nepriklausomą tiekėją. Mūsų pačių portfelyje yra trys vartotojai fiziniai asmenys, kurie perka elektros energiją, bet tik dėl to, kad jie perka žalią lietuvišką energiją“, – kalbėjo „Energijos tiekimo“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

Daugiau išlošti gali elektrą iš nepriklausomų tiekėjų perkančios įmonės. Verslui siūloma ne tik gerokai mažesnė kaina, bet ir patrauklesnės atsiskaitymo sąlygos.

„Verslo klientai pas mus perka elektrą maždaug 4-5 ct pigiau negu iš visuomeninio tiekėjo. Ne vien tik pati kaina skiriasi, bet ir pačios sutarties sąlygos, ir atsiskaitymo terminai, ir nutraukimo galimybės“, – sakė „Sky Energy“ vadovas Evaldas Piesliakas.

„Verslui pirkti iš nepriklausomo tiekėjo yra geriau lyginant su garantiniu tiekėju, nes tokios įmonės mokės pigiau. Yra apie 20 proc. pigiau tiekimo dalyje, apie 10 proc. nuo viso tiekimo portfelio, nuo galutinės sąskaitos“, – sakė A. Juozaponis.

Valdininkai pripažįsta, kad šiuo metu elektros tiekimo buitiniams vartotojams rinka yra monopolizuota, tačiau dėl to esą kalti patys vartotojai. Energetikos ministerija tikina, kad gyventojai vangiai priima naujoves ir pigesnės elektros paklausa formuojasi lėtai. Taip pat teigiama, kad žmonės pigesnės elektros negali nusipirkti, nes yra smulkios žuvelės palyginti su stambiais verslo klientais. Valdininkai kaip vieną sprendimo būdų įvardijo galimybę sutartis su nepriklausomais tiekėjais sudaryti internetu.

Pasirodo, pati ministerija nežino, kad tokia galimybė jau egzistuoja.

„Kol kas buitiniai vartotojai nerodo didelio susidomėjimo keisti sutartis ir pasirinkti kitą elektros tiekėją, kadangi buitinis vartotojas yra labiau inertiškas. Jiems kainas nustato Valstybinė kainų ir energetikos komisija, o nepriklausomi tiekėjai sudarydami sutartis su verslininkais, orientuojasi į tai, kad tai galimos ilagalaikės sutartys. Čia dar nėra realios konkurencijos“, – kalbėjo Energetikos ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Ankstesnė valdžia kalbėjo, kad konkurencija elektros sektoriuje padidės nutiesus jungtis su Švedija ir Lenkija, tačiau dabar opozicijos lyderis Andrius Kubilius tikina, kad reikėtų iš naujo skaičiuoti, ar elektros kainos po šių projektų sumažėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)