„Po pastarųjų dienų Energetikos ministerijos ir VERT sprendimo neapibrėžtam laikui stabdyti trečios liberalizacijos bangos procesą ir perkelti „Perlas Energija“ pirmo bei antro etapo vartotojus į visuomeninį tiekimą, siūlome toliau nebetęsti tokio formato susitikimų – jie tiesiog neturi prasmės“, – teigia „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga laiške, su kurio turiniu susipažino „Delfi“.

Bendrovė pakomentavo portalui, kad kartą per mėnesį energetikos rinkos dalyviai turi reguliarius darbinius susitikimus, kurie skirti būtent kuo sklandesniems liberalizacijos procesams užtikrinti. Juose dalyvauja visų tiekėjų atstovai, Energetikos ministerija, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Jų tikslas – pasitarti, išdiskutuoti svarbiais elektros tiekimo rinkos liberalizavimo klausimais.

„Tačiau pastaruoju metu matome, kad mūsų verslui ir visai visuomenei svarbūs sprendimai priimami nesitariant, nediskutuojant ir nesuteikiant teisės mums pateikti komentarų/pasiūlymų dėl planuojamų teisės aktų pakeitimų. Dar daugiau – dar net neparengus tokių projektų, jau žinoma ir viešai skelbiama, kad jie bus būtent tokie, nors nebuvo derinti su suinteresuotomis šalimis (tai yra, kad pirmo ir antro liberalizavimo etapų „Perlas Energija“ klientai bus automatiškai perkelti į visuomeninį tiekimą)“, – komentuoja bendrovė.

Ji pridūrė, kad „kai nėra poreikio tartis ir derintis, nematome prasmės tęsti šių susitikimų“. Minėtoms struktūroms adresuotame laiške, pasak bendrovės, kalbama abiejų įmonių vardu.

„Elektrum Lietuva“ priminė ir ankstesnį abiejų įmonių kreipimąsi raštu į Energetikos ministeriją (Vyriausybę, VERT, Konkurencijos tarybą), su prašymu atkreipti dėmesį ir įvertinti planuojamų Elektros energetikos įstatymo pataisų tikslingumą bei atitiktį konkurenciją reglamentuojantiems teisės aktams – turimas omenyje aukščiau minėtas „Perlas Energija“ klientų perkėlimas į visuomeninį tiekimą.

„Susidaro įspūdis, kad ministerija ir VERT vis dar veikia pagal seną principą – tarsi nepripažįsta, kad rinkoje yra kitų reikšmingą dalį ir įtaką rinkai darančių dalyvių, kurie neprašo jokios valstybės (tai yra, mokesčių mokėtojų) pagalbos, tik nori vienodų sąlygų konkuruojant su UAB „Ignitis" bei būti išgirsti.

Sąskaita

Mes veikiame šitoje pačioje rinkoje, investuojame milžiniškas sumas, kuriame planus, strategijas, bet staiga viskas nubraukiama net nepranešus, nepasitarus. Taip neturėtų būti. Laukiame institucijų reakcijos į mūsų raštą, vis dar tikimės būti išgirsti ir pakviesti pasidalinti savo matymu“, – komentuoja bendrovė portalui.

Institucijoms adresuotame laiške pažymima, kad techniniai pokalbiai apie sistemų darbą ir toliau bus tęsiami tiekėjų tiesiogiai su ESO.

Ministerija: iš tiekėjų tikimės pademonstruoti konkurenciją

Energetikos ministerija komentare „Delfi“ teigia, kad viceministrų lygiu rengė reguliarius susitikimus su VERT, ESO ir rinkos dalyviais.

„Mes ir toliau matome tokių susitikimų poreikį bei prasmę, tačiau atstovaujame pirmiausiai vartotojams. Politinius sprendimus ministerija ir toliau priims atsižvelgdama į vartotojų, ypač labiausiai pažeidžiamų, interesus.

Iš tiekėjų tuo tarpu tikimės pademonstruoti konkurenciją, kuri padėtų „Perlas Energija“ vartotojams, ypač garbaus amžiaus ar negalinčių naudotis moderniomis technologijomis, kuo paprasčiau apsispręsti dėl naujo tiekėjo“, – teigiama komentare.

„Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna „Delfi“ pirmadienį komentavo, kad iš „dabartinės ministerijos komunikacijos labai neaišku suprasti, ar nukėlimas yra metams, ar vis dėlto dvejiems“.

Trečiadienį atsiųstame komentare dėl laiško jis sakė, kad „laikas pradėti klausyti ir kitų rinkos dalyvių“.

V. Koryzna palaiko premjerės poziciją dėl spartesnio atsinaujinančių elektros išteklių vystymo plano, kuris leistų lengviau palaikyti žemesnes kainas gyventojams bei lengviau susidoroti su energetikos krizėmis. Tačiau jis mano, jog sprendimas nukelti trečiąjį liberalizavimo etapą tokį siekį apsunkina.

„Atrodo, kad Vyriausybė ignoruoja vartotojų vaidmenį ir svarbą atsinaujinančių išteklių vystymo modelyje - vėjo parkai atsiranda tik dėl klientų, kurie renkasi vėjo parkuose gaminamą energiją. Šiuo metu turime virš 110 000 privačių klientų, iš kurių daugiau nei 90 proc. turi tiesiogiai su elektros gamyba vėjo parkuose susietas sutartis“, – aiškina „Enefit“ vadovas.

Anot jo, tokie bendrovės klientų pasirinkimai jai leidžia ir toliau užtikrintai plėtoti naujus pajėgumus šalyje.

„Mano požiūriu, sprendimas atidėti šį liberalizacijos etapą, ypač tokiam laikotarpiui, apriboja klientų pasirinkimą ir, tuo pačiu, atsinaujinančių elektros išteklių vystymą ateityje“, – kalbėjo V. Koryzna reaguodamas į svarstymus atidėti liberalizavimą keleriems metams.

Pasak jo, sprendimas nukelti antrąjį etapą davė nepalankų rezultatą – gyventojai tik pralošė vėliau sudarydami sutartis aukštesnėmis kainomis.

„Tokie sprendimai priimami ministerijai tariantis tik su visuomeniniu tiekėju, tačiau Lietuvoje visuomeninis tiekėjas atlieka ir nepriklausomo tiekėjo funkciją, o tai natūraliai sukuria situaciją, kai vienintelis rinkos dalyvis – „Ignitis“ – dalyvauja priimant sprendimus.

Elektra, laidai, elektros linijos, stulpai, saulėlydis, energija

Suprantu, kad veiksmai daromi siekiant apsaugoti vartotojus, tačiau nutinka taip, kad vartotojai apsaugomi ir nuo rinkos dalyvių lygiavertės konkurencijos, atnešančios daugiausiai vertės“, – kalbėjo V. Koryzna.

Reguliuotojas: svarbu bendradarbiauti

VERT patvirtino, kad gavo laišką, kuriame „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ „pateikė savo nuomonę dėl tolimesnių susitikimų“, tačiau reguliuotojas sako, kad ne visi aspektai suminėti tiksliai.

„VERT yra nepriklausoma nacionalinė reguliavimo institucija, reguliuojanti energetikos srityje veikiančių ūkio subjektų veiklą bei atliekanti sektoriaus priežiūrą. Sprendimus dėl elektros energetikos rinkos liberalizacijos priima ne VERT arba Energetikos ministerija, o Seimas. Todėl šiuo klausimu VERT gali pateikti tik savo ekspertinę nuomonę“, – rašoma trečiadienį atsiųstame komentare.

Taryba primena, kad jau anksčiau teikė savo poziciją dėl trečio liberalizacijos etapo atidėjimo.

„Manome, kad likusiems vartotojams galėtų būti suteikta galimybė pasirinkti laisvai. Tokiu atveju būtent konkurencija tarp nepriklausomų elektros energijos tiekėjų (tais atvejais, kai rinkos kaina bus mažesnė už visuomeninio tiekimo kainą) lemtų vartotojų išėjimą į laisvą rinką“, – komentuoja taryba.

Ji pažymi, kad nedalyvavo diskusijoje dėl modelio, susijusio su tolimesniu vartotojų perkėlimu į visuomeninį tiekimą. Reguliuotojas periodiškai susitinka su rinkos dalyviais, įskaitant „Ignitis“, tačiau su pastaruoju aptariami ne tik su liberalizacija susiję klausimai.

„VERT manymu, šiuo metu, kai energetikos sektorius išgyvena ne vieną sukrėtimą, valstybės institucijoms bei rinkos dalyviams ypatingai svarbu ieškoti sprendimų bendradarbiaujant tarpusavyje“, – komentuoja taryba.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį LRT radijui teigė, kad trečiasis elektros rinkos liberalizavimo etapas gali būti atidėtas tol, kol bus galima instaliuoti saugų kiekį vietinės generacijos per atsinaujinančius išteklius. O tai, anot premjerės, gali užtrukti ne vienerius metus, praneša ELTA.

„Aš manau, kad atidėjimas bus tikrai ne vieneriems metams, o kokiems trejiems, o gal ketveriems metams. Tam laikui, per kurį bus galima instaliuoti bent jau pakankamai saugų kiekį savo vietinės generacijos per atsinaujinančius išteklius, kad rizika šitiems vartotojams dėl kainų šoko būtų kuo mažesnė“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)