Lietuviškų kiaušinių net užsakoma mažiau, o pigesnius lenkiškus išgraibsto greičiau.

Ateinančiais mėnesiais paukštiena ir kiaušiniai dar labiau brangs. Prekybos centrai teigia, kad tiekėjai juos jau įspėjo apie penktadaliu branginamus produktus, tačiau prekybininkai neatskleidžia, kada tiksliai bus pakeistos kainos lentynose.

Paukštynai teisinasi, kad jų kainos priklauso nuo pašarų tiekėjų, kurie šiemet gerokai paskurdino paukštynų biudžetą.

„Kiaušinių kainų šuolis buvo kovo mėnesį – labai didžiulis, po to kiaušinių kainos pamažėjo. Per vasarą kiaušiniai buvo paklausūs kaip niekada ir mus daugmaž tenkino tokios kainos. Bet šiuo metu, kai grūdų kainos vėl šoktelėjo, turėtų didėti ir pašarų kainos, kad paukštininkai galėtų išgyventi“, – sakė Ginkūnų paukštyno direktorė Nijolė Kavaliauskienė.

Pasaulį užklupusios sausros gerokai pakoregavo Lietuvos grūdų rinką. Grūdų augintojai aiškina, kad nors grūdų derlius Lietuvoje geras, Amerikoje, Rusijoje ir Ukrainoje grūdų trūksta. Iš Lietuvos išvežama apie 60 proc. grūdų, todėl ir kaina šoktelėjo net trečdaliu.

„Šių metų grūdų derlius rinkoje pabrango lyginant su praėjusiais metais 15-20 proc. Baltyminės žaliavos pabrango apie 30 proc. Paukštienos mėsos kainoje kombinuoti pašarai sudaro apie 60 proc. savikainos, tai aš manau, kad turėtų daryti įtaką ir mėsos galutinei kainai“, – sakė Grūdų perdirbėjų asociacijos prezidentas Tautvydas Barštys.

Kiaušiniai šį pavasarį rekordiškai pabrango dėl sugriežtintų Europos Sąjungos reikalavimų paukštynams, kai vištoms turėjo būti įrengti didesni narvai. Skolose dėl rekonstrukcijų įklimpę paukštynai kainų sako nekelti negalintys – užsidarytų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)