Dabar dėl koronaviruso pandemijos jis sėdi užsidaręs namuose pietvakarių Londone. Koronavirusas kelia sumaištį jo versle ir jo klientų, taip pat įpratusių naudotis globalizmo privalumais, mokesčių planuose.

„Pandemija reiškia, kad dabar Jungtinėje Karalystėje įstrigo tie žmonės, kurie neketino čia būti, o tie, kurie norėjo, čia patekti nebegali, – sako jis. – Nepasisekė tiek vieniems, tiek kitiems.“

Valstybėms uždarius sienas, kai kurie asmenys susiduria su netikėtomis mokesčių painiavomis. Tai apima didesnes rinkliavas praleidus per daug dienų užsienio lokacijoje – arba žlugusius planus persikrausčius į užsienį gauti mokesčių lengvatą.

Mokesčių pavojų kelia ne tik tarptautinės kelionės. Mokesčių komplikacijų klausimas pakibęs virš tūkstančių žmonių Jungtinėse Valstijose, kurie kirto valstijų sienas, kad galėtų pailsėti savo atostogų vilose ar aplankyti uošvius.

Mokesčių rezidencija

Australija, Jungtinė Karalystė ir Singapūras paskelbė gaires, kad nuramintų susirūpinimą dėl mokesčių rezidencijos asmenims, įstrigusiems šalyje dėl viruso, tačiau tai toli gražu nereiškia saugumo garantijų. Ir nors JAV ir Europa seka Azijos valstybių pėdomis, palaipsniui panaikindamos karantino apribojimus, pasaulinių kelionių grįžimas į ikipandeminį lygį atrodo tolima perspektyva.

„Ši situacija taip greitai nesibaigs, – teigia Simonas Goldringas, Londone įsikūrusios advokatų kontoros „McDermott Will & Emery“ partneris. – Bus žmonių, kurie įstrigs svetimose jurisdikcijose ir norom nenorom taps jų rezidentais.“

Paprastai praleidęs daugiau nei šešis mėnesius kurioje nors šalyje asmuo tampa mokesčių rezidentu, nors yra ir kitų veiksnių, tokių kaip nuolatinių namų lokacija ir šeimos ryšiai, kelionių istorija ir pajamų šaltiniai. Nustatyti mokesčių rezidenciją yra sudėtinga – juo labiau, kad kiekviena šalis taiko skirtingus kriterijus.

Šalys taip pat turi sudariusios mokesčių paktus su kitomis šalimis, kurie laikomi viršesniais už vidaus įstatymus ir būtų taikomi ginčuose dėl gyvenamosios vietos, jei ne pandemija. Mokesčių klausimų, susijusių su koronavirusu, sprendimas kai kuriems bus daug streso keliantis ir brangiai kainuojantis procesas. S. Goldringas pasakoja, kad šiemet perkėlė vieną klientą per Italiją ir Prancūziją, kad užtikrintų, kad jis neperžengė Jungtinės Karalystės rezidencijos ribų.

IRS patikrinimas

Yra tūkstančiai, „jei ne dešimtys tūkstančių“ žmonių, įstrigusių JAV – daugelis iš jų susiduria su papildomo mokesčių patikrinimo, kurį atlieka Vidaus pajamų tarnyba (Internal Revenue Service, IRS), brūzgynai, teigia Paulas Sczudlo, „Withersworldwide“ privačių klientų komandos advokatas.

Įprastomis sąlygomis užsieniečiai gali praleisti JAV iki 183 dienų, skaičiuojant arba per vienerius, arba per trejus metus (taikoma speciali formulė) – praėjus šiam terminui jiems tenka susimokėti pajamų mokestį.

Praėjusį mėnesį IRS pratęsė šį slenkstį dar 60 dienų, tačiau netgi to gali nepakakti apsaugoti žmones, kurie į JAV atvyko rudenį arba žiemos pradžioje ir nebegalėjo sugrįžti namo.

Įmonių savininkai, negalintys išvykti iš šalies ir tapę de facto mokesčių rezidentais, turės susimokėti JAV pelno mokesčius už bet kokias užsienio kompanijas, kuriose turi akcijų daugumą.

„Šeimoms gresia pačios įvairiausios pasekmės, – teigia P. Sczudlo. – Tai gali turėti įtakos pensijų sąskaitoms, patikos fondams ir turto sutartims.“

Mažų mažiausiai jos turės užpildyti kalną papildomų dokumentų, kad tinkamai atskleistų turimą turtą, teigia jis. To nepadarius, gresia didelės baudos, apskaičiuotos kaip procentinė turto dalis.

Pvz., Niujorkas visus, praleidusius čia daugiau nei 183 dienas, laiko rezidentais, privalančiais sumokėti santykinai didelį pajamų mokestį.

Niujorkas nepaskelbė oficialių gairių, kaip planuoja elgtis su viruso pabėgėliais, tačiau finansininkai nepataria dėti daug vilčių ir tikėtis atlaidumo. Kai 2012 m. uraganas „Sandy“ nusiaubė trijų gretimų valstijų namus, daugelis žmonių remonto metu laikinai persikėlė į Niujorką – ir buvo atitinkamai apmokestinti.

„Visi įklimpę“

Pandemija taip pat sužlugdė kai kurių žmonių planus šiemet persikelti į šalį, kurioje taikomi mažesni mokesčiai. Anksčiau turtuoliai, įskaitant plieno magnatą Lakshmi Mittalą ir „Daily Mail“ savininką Viscountą Rothermere'ą, mainais į nustatytą metinį mokestį naudojosi Jungtinės Karalystės taikomomis mokesčių lengvatomis užjūrio uždarbiui apmokestinti.

M. Daviesas yra padėjęs turtingiems asmenims persikelti iš Ispanijos, Prancūzijos ir Lotynų Amerikos į Didžiąją Britaniją, tačiau dabar toji verslo dalis sustojo.

„Jie visi įklimpę, – sako jis. – Visi kartoja tą patį: „Pagyvensim – pamatysim“.“

Kai šalys vėl atidarys savo sienas, turtuoliams gresia dar daugiau mokesčių problemų, nes vyriausybės bandys susigrąžinti ekonominius kaštus dėl viruso, kuris sustiprino visuotinį susirūpinimą nelygybe.

„Mokesčiai judės tik viena kryptimi – aukštyn, – pažymi Menna Bowen, advokatų kontoros „Gunnercooke“ partnerė ir „Blu Family Office“ mokesčių patarėja. – Kažkas turės už visa tai sumokėti.“