Beveik pusantrų metų tęsiantis prezidento Vladimiro Putino stringančiai invazijai, Rusijos kaimynės pasipriešinimo kaina katastrofiška. Jeigu daugiau nei šeši milijonai pabėgėlių nesugrįš, žalos pėdsakas bus neišdildomas.

Daugumai 18–60-ies metų vyrų neleidžiama palikti šalies ir tai paaiškina, kodėl 68 proc. pabėgėlių sudaro moterys, o tarp suaugusiųjų lyčių skirtumai yra dar didesni. Jei nepavyktų įtikinti nė vienos iš 2,8 mln. darbingo amžiaus moterų grįžti, Ukrainai tai gali kainuoti 10 proc. jos metinio ikikarinio bendrojo vidaus produkto (BVP), teigia „Bloomberg Economics“ ekonomistas Alexanderis Isakovas.

Blogiausio scenarijaus atveju tai prilygtų 20 mlrd. JAV dolerių per metus, ir tokia suma lengvai nusvertų Europos Sąjungos (ES) pasiūlytą ketverių metų pagalbos Ukrainai paketą, kurio metinė vertė – 12,5 mlrd. eurų (13,9 mlrd. JAV dolerių).

„Man asmeniškai pergalė bus tada, kai Ukrainos šeimos susivienys Ukrainoje, ne užsienyje, – kalbėjo ekonomikos ministro pavaduotoja Tetyana Berežna duodama interviu savo biure Kyjive, priklausančiame vyriausybinei zonai, apsuptai patikros postų. – Tad dabar svarbiausia Ukrainos, Ukrainos vyriausybės užduotis yra padaryti viską, kad moterys su vaikais sugrįžtų pas savo vyrus ir susivienytų Ukrainoje.“