Mokslininkai ištyrė laineriu „Diamond Princess“ plaukusių COVID-19 užsikrėtusių žmonių kajutes, nesvarbu, ar jiems pasireiškė infekcijai būdingi simptomai, nurodoma pirmadienį paskelbtame Ligų kontrolės ir prevencijos centrų tyrime bei savaitinėje sergamumo ir mirtingumo ataskaitoje.

Laive, priklausančiame įmonei „Princess Cruises“ (pagrindinė bendrovė – „Carnival Corporation“), buvo užfiksuota daugiau nei 700 koronaviruso atvejų. Kurį laiką laineris buvo karantinuotas Japonijos miesto Jokohamos pakrantėje ir vienu metu buvo didžiausias COVID-19 židinys už žemyninės Kinijos ribų.

Ankstesnio tyrimo rezultatai parodė, kad virusas išgyvena ant plastiko ir nerūdijančiojo plieno iki trijų dienų. Tiesa, jo kiekis dramatiškai mažėja laikui bėgant. Remiantis žurnale „New England Journal of Medicine“ išspausdintu straipsniu, naujasis koronavirusas yra mažiau stabilus ant vario (ant šio metalo viruso nebuvo aptikta vos po keturių valandų) ir kartono (ant kartono lakštų viruso neaptikta po 24 val.).

Naujausios studijos metu buvo tiriamos neišvalytos patalpos, bet kitų tyrimų rezultatai rodo, jog COVID-19 pacientų patalpų valymas labai veiksmingai sunaikina virusą.

Naujasis koronavirusas privertė užsidaryti Jungtinių Amerikos Valstijų kruizinių laivų įmones, kai kelių kruizų metu buvo užfiksuoti viruso protrūkiai. Politikos formuotojai tebenerimauja dėl tokių laivų saugumo ateityje. Kilus infekcijoms laineriuose, smuko kruizines keliones rengiančių bendrovių akcijos. Anksčiau ši pramonės šaka nukentėjo nuo kito viruso – noroviruso, kartais vadinamo skrandžio gripu.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrų ataskaitoje taip pat teigiama, kad „Diamond Princess“ keleiviai daugiausia platino virusą prieš laive paskelbiant karantiną, tačiau infekcijų skaičius tarp įgulos narių piką pasiekė vėliau.

„Grand Princess“, kitame „Princess Cruises“ priklausančiame laive, įgulos nariai greičiausiai užsikrėtė ankstesnės kelionės metu ir paskui užkrėtė keleivius, rašoma tyrime.