Remiantis pirmadienį banko elektroniniu paštu atsiųstu komentaru, darbuotojai turi laiko apsispręsti iki sausio pabaigos. Danijos bankininkų sąjunga tvirtina, kad „Danske“ darbuotojams, sutikusiems su tokiu sandoriu, bus pasiūlytos geresnės sąlygos, nei jie gautų atsistatydinę normaliomis aplinkybėmis, tačiau detalių nepatikslino.

Kopenhagoje įsikūrusio skolintojo akcijos nukrito net 2 proc., maždaug dvigubai tiek, kiek sumažėjo „Bloomberg“ Europos finansinių akcijų indeksas.

„Danske“ pripažino, kad po Estijos nešvarių pinigų skandalo išlaidos ir toliau auga. Interviu Stokholme „Danske“ vadovė Švedijoje Johanna Norberg pabrėžė, kad „dar nepasiektas“ aukščiausias investicijų lygis siekiant patenkinti kovos su pinigų plovimu reikalavimus.

Baltiška sakmė

Daugelį metų prižiūrėjusi banko rinkų padalinius, 48-erių J. Norberg nuo rugsėjo vadovauja „Danske“ operacijoms didžiausioje Šiaurės šalyje. Jos būstinės langai žvelgia į Baltijos jūrą, už kurios driekiasi regionas, kuris ir įtraukė „Danske“ į visų laikų sunkiausią egzistencinę krizę.

Praėjus mėnesiui po to, kai J. Norberg pradėjo eiti Švedijos generalinės direktorės pareigas, „Danske“ paskelbė įšaldantis naujų darbuotojų samdymą visos organizacijos mastu, šitaip bandydamas susidoroti su augančiomis išlaidomis. Europos Sąjunga kelia vis didesnius reikalavimus, versdama bankus imtis atitinkamų veiksmų, kad užtikrintų, jog neprisilies prie įtartinų operacijų. „Danske“ teigia, kad šiuo metu peržiūri „visas grupės išlaidas“.

Po to, kai pripažino nesugebėjęs deramai patikrinti 200 milijardų eurų vertės nerezidentų transakcijas, atliktas per Estijos padalinį, „Danske“ tapo daugelio baudžiamųjų tyrimų taikiniu. Investuotojams tenka susitaikyti su milžiniškomis baudomis.

Tačiau J. Norberg tvirtina, jog kapitalo yra pakankamai susidoroti su bet kokiais iššūkiais.

Bankas pajėgus „susitvarkyti su viskuo, kas gali nutikti“, sako ji. „Esame vienas geriausiai kapitalizuotų bankų Šiaurės Europoje.“ Po pinigų plovimo skandalo „Danske“ darbuotojų skaičius faktiškai išaugo, nes buvo priimta daugiau žmonių tvarkytis su pasekmėmis. Trečiojo ketvirčio pabaigoje darbuotojų skaičius išaugo iki 21 960 etato ekvivalentų.

„Danske“ sulaukė patikrinimų Danijoje, Estijoje ir Prancūzijoje, taip pat jį nagrinėja JAV teisingumo departamentas ir JAV vertybinių popierių ir biržų komisija. Bankas susiduria ir su daugybe kolektyvinių ieškinių.
Danske Bank

„Danske“ rinkos vertė nuo 2018 m. rugsėjo pabaigos, kai paaiškėjo Estijos skandalo mastas, nukrito beveik 40 proc., arba daugiau nei 9 milijardais dolerių. Tačiau banko kapitalo pakankamumas išlieka geresnis nei daugelio kitų.

Philipas Richardsas, „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis bankų analitikas Londone, teigia, kad „stiprus“ „Danske“ kapitalo santykis suteikia bankui maždaug 3,3 milijardų dolerių kapitalo rezervą, palyginus su bendra bauda, kuri, jo apskaičiavimu, neturėtų viršyti 2,5 milijardų dolerių. Vis dėlto „Citigroup“ akcijų analitikai neseniai patarė savo klientams susitaikyti su apytikriai 3,2 milijardų dolerių bauda.

„Sunerimusi nesijaučiu“, – teigia J. Norberg.

Ką sako „Bloomberg Intelligence“:

Penktoji ES kovos su pinigų plovimu taisyklė (AMLD5) įsigaliojo sausio 10 d., „padidindama bankų išlaidas bei atitikties ir franšizės riziką. Griežtesni klientų patikrinimai taip pat reiškia investicijas į atitikties personalą ir sistemų atnaujinimus, atveriančius duris atitikties programinei įrangai“. – Sarah Jane Mahmud, vyresnioji analitikė.

„Danske“ tėra vienas iš daugelio Šiaurės šalių bankų, tiriamų dėl galimo pinigų plovimo. Švedijos „Swedbank AB“ ir „SEB AB“ – dominuojantys Baltijos regione – taip pat nukentėjo dėl skandalų.

Anksčiau šį mėnesį „JPMorgan Cazenove“ analitikai įspėjo klientus dėl „didelių kaštų rizikos, atsižvelgiant į tebesitęsiantį sistemų ir kontrolės patikrinimą“.

J. Norberg teigia, kad dauguma „Danske“ išlaidų, nukreiptų į banko apsisaugojimą nuo pinigų plovimo, yra „skirtos automatizuotų procesų ir naujos platformos įdiegimui“. Ji tikina, kad „tai padarius, investicijų lygis sumažės“.

Švediškos ambicijos

„Danske“ bando sustiprinti savo pozicijas Švedijoje, kur susidūrė su negailestinga konkurencija hipotekos rinkoje. Banko naujo verslo dalis per trečiąjį ketvirtį sumažėjo, ir dabar jis nusprendė prisijungti prie vietinio kainų karo nepakeldamas hipotekos normų.

„Viena iš priežasčių, žinoma, yra ta, kad mūsų prekės ženklas nukentėjo dėl Estijos skandalo ir pinigų plovimo įvykių, – teigia J. Norberg. – Buvo nelengva. Tapome pirmuoju ir skaudžiausiai nukentėjusiu Šiaurės banku.“

Pirmadienį laikraštyje „Borsen“ paskelbta apklausa parodė, kad „Danske“ klientų pasitenkinimo lygis vertinamas blogiausiai visoje Danijos bankų industrijoje.

Pirmieji keli mėnesiai einant Švedijos generalinės direktorės pareigas J. Norberg buvo „sudėtingi“. Ji taip pat pripažįsta, kad „medaus mėnuo pasibaigė“.

Taigi Švedijoje bankas planuoja „ir toliau gana ženkliai augti“.