Per vieną kruviną savaitę visi planai nuėjo šuniui ant uodegos.

A. Mordašovui, kuris posovietinėje Rusijoje susikrovė turtus iš plieno pramonės, pirmadienį Europos Sąjunga skyrė sankcijas po jo šalies invazijos į Ukrainą. Trečiadienį Jungtinėje Karalystėje pateikti dokumentai parodė, kad jis perleido maždaug 1,1 mlrd. dolerių vertės kasybos bendrovės „Nordgold“ akcijų paketą savo žmonai Marinai Mordašovai.

Bet tai dar ne viskas. Milijardierius taip pat buvo priverstas pasitraukti iš „Nordgold“ direktoriaus pareigų ir atsistatydinti iš „TUI AG“ – kelionių milžinės, kurią jis išgelbėjo 2020 m. – valdybos.
A. Mordašovas per atstovą spaudai komentuoti atsisakė.

Viso pasaulio reguliuotojai šiuo metu taikosi į verslininkus, kurie laikomi artimais V. Putinui. Susidūrę su realiomis ir gresiančiomis sankcijomis turtingiausi Rusijos žmonės skuba išslapstyti arba išparduoti savo turtus. Romanas Abramovičius paskelbė parduodantis „Chelsea“ futbolo klubą, o sankcionuoti oligarchai Petras Avenas ir Michailas Fridmanas atsistatydino iš savo bendros investicinės kompanijos „LetterOne“, kuriai priklauso milijardai dolerių energijos, telekomunikacijų ir mažmeninės prekybos turto, valdybos.

JAV teisingumo departamentas trečiadienį sustiprino spaudimą: buvo suburtas „KleptoCapture“ padalinys, kuriam pavesta vykdyti sankcijas ir konfiskuoti prašmatnų turtą, priklausantį turtingiausiems Rusijos piliečiams.

Pasak Justine Walker, finansinių nusikaltimų specialistų organizacijos ACAMS pasaulinės sankcijų, atitikties ir rizikos vadovės, atsiribojimas nuo kompanijų arba jų kontrolės perdavimas šeimos nariams nėra užtikrintas būdas apsaugoti savo turtą.

„Kontrolės koncepcija tikrai svarbi pažvelgus į žmonų, brolių, seserų ir kitų artimų giminaičių sąskaitas, – sakė ji. – Ar tie pinigai tikrai nepriklausomi?“

Ji pridūrė, kad valdžios institucijoms „tenka pačioms priimti sprendimą“.

Neaišku, ar A. Mordašovo turto perleidimas žmonai susijęs su karu. Kontrolės perdavimas būtų buvęs inicijuotas dar prieš milijardieriui paskelbiant sankcijas.

Per pastaruosius mėnesius tai antrasis didelis akcijų perleidimas šeimos viduje. A. Mordašovo sūnūs – 21 metų Nikita ir 22 metų Kirilas – gruodžio mėnesį atsisakė savo „Nordgold“ kontrolės. 2019 m. Milijardieriums sūnums perleido 65 proc. kompanijos akcijų, ir tai atrodė kaip paveldėjimo plano įgyvendinimo pradžia.

Jis neturėjo realių gairių, kuriomis galėtų vadovautis, kai pradėjo svarstyti, kaip perduoti savo turtą – kuris, remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, šiandien vertinamas 22 mlrd. dolerių. A. Mordašovas, pagal išsilavinimą ekonomistas, dešimtojo dešimtmečio pradžioje didžiąją dalį savo pinigų uždirbo pirkdamas vieno didžiausių Rusijos plieno gamintojų „Severstal PJSC“ akcijas.

1996 m., būdamas 31 metų, jis tapo „Severstal“ generaliniu direktoriumi. Vėliau jis verslą diversifikavo į auksą ir elektros įrangą, taip pat įsigijo žiniasklaidos, mobiliojo ryšio operatoriaus, turizmo kompanijų ir prekybos centrų tinklo akcijų.

Santykinai jaunas Rusijos oligarchų amžius reiškia, kad šiais laikais didžiuliai turtai perleidžiami gana anksti. Nikita ir Kirilas Mordašovai – pirmoji karta, kuri po komunistinio režimo žlugimo pinigus ir valdžią įgyja paveldėjimo keliu.

Dalintis
Nuomonės