Šimtai pirkėjų tuomet rikiavosi į eilę judriausioje Europos mažmeninės prekybos gatvėje, trokšdami savo akimis pamatyti K. Moss kolekcijos asortimentą, iškabintą 8300 kvadratinių metrų prekybos imperijoje. Pats kolekcijos pristatymas tąsyk tapo sensacija – mirguliuojančiu madingų drabužių, maisto kioskų ir gyvų DJ pasirodymų kokteiliu.

Dabar Oksfordo gatvėje muzika nutilo, o eismas vėl sustojo. „Topshop“ uždarė duris dar sausio mėnesį ir galbūt visiems laikams – mados prekių ženklas persikėlė į internetą. Netoliese uždaryta stovi ir daugiau nei 200 metų gyvavusi universalinė parduotuvė „Debenhams“ bei dešimtys kitų parduotuvių. Iš viso mažiausiai penktadalis Oksfordo gatvės parduotuvių yra uždarytos ir nebebus atidarytos pasibaigus „Covid“ karantinui, praneša prekybos rajono lobistų grupė „New West End Company“.

Jungtinės Karalystės kancleriui Rishi Sunakui ruošiantis kitą savaitę pristatyti naują biudžetą, kuris, kaip tikisi mažmenininkai, suteiks daugiau paramos parklupdytam ant kelių mažmeninės prekybos sektoriui, Oksfordo gatvės, kaip geidžiamiausio Europos prekybos rajono, reputacija susiduria su didžiausia grėsme per pastaruosius dešimtmečius. Parduotuvių uždarymo potvynį ir pastatų bei viešųjų erdvių, įsikūrusių abipus dviejų kilometrų ilgio gatvės, pablogėjusią kokybę dar labiau apsunkina karantino apribojimai, kurie smarkiai sumažino pėsčiųjų eismą ir paskatino žmones apsipirkinėti internetu.

„Man tikrai neramu dėl Vest Endo, ten nieko nebeliko, parduotuvės užsidarė ir nebėra priežasties ten lankytis“, – teigė Brianas Duffy, „Watches of Switzerland Group Plc“, kompanijos, Oksfordo gatvėje ir netoliese esančiose Bondo ir Regento gatvėse prekiaujančios prabangiais laikrodžiais ir juvelyriniais dirbiniais, generalinis direktorius.

Stati kalva

Siekdama sustabdyti nuosmukį, Londono Vest Endo vietos valdžia pristatė planus, kaip būtų galima „transformuoti“ pagrindinę gatvę, įskaitant pasiūlymą supilti tikrą kalvą su vaizdu į Marmurinę arką. Taryba jau skyrė 150 mln. svarų (208 mln. dolerių) rajono pertvarkai: bus įrengta daugiau pėsčiųjų erdvių, parkų ir platesnio spektro verslo paviljonų, siekiant sumažinti priklausomybę nuo mažmeninės prekybos.

Vestminsterio tarybos pirmininko pavaduotojas Melvynas Caplanas optimistiškai tikisi, kad šie pasiūlymai padės išspręsti kai kurias problemas, kurios Oksfordo gatvę kamavo dar prieš pandemiją. Gatvę užvaldė beveidžių mažmeninės prekybos prekių ženklų ir spąstų turistams maišalynė; triukšmingas eismas, nedaug viešųjų erdvių poilsiui ir pramoginių veiklų trūkumas dar labiau sumenkino jos patrauklumą.

„Oksfordo gatvė kadaise buvo Londono kultūros širdis, tačiau ji paskendo po visa ta mažmenine prekyba“, – sakė M. Caplanas.

Populiariausio Londono pirkinių rajono nykimas atsikartoja ir kituose didžiuosiuose miestuose, kurie taip pat stengiasi transformuoti savo pagrindines mažmeninės prekybos zonas. Berlyno Kurfiurstendamo (Kurfuerstendamm) bulvaras ilgai kentėjo prarasdamas pirkėjus, kurie pirmenybę teikė mažesniems butikams madingoje rytinėje miesto dalyje arba internetinėms parduotuvėms. Neseniai gatvė buvo pertvarkyta ir dabar gali pasigirti įvairiais restoranais, aukščiausios klasės butikais ir populiariausiais mados prekių ženklais.

Paryžiaus Eliziejaus laukai (Champs Elysee) bando atsigriebti už nuosmukio metus su 305 milijonų dolerių planu, kuriame numatoma mažiau vietos automobiliams, daugiau medžių, o šalutinėse prospekto gatvėse siekiama paskatinti atsidaryti daugiau smulkių parduotuvėlių.

„Paryžiečiai tikrai susitvarkė, – pažymėjo „New West End Company“ generalinis direktorius Jace’as Tyrellas. – Neketiname nusileisti savo pagrindiniam varžovui.“

„Crown Estate“

Tarybai nebūtina lygiuotis į Paryžių, kad pasimokytų, kaip bendromis pastangomis galima įpūsti gyvybės nykstančiai gatvei.

Tūkstantmečio sandūroje nekilnojamojo turto bendrovė „Crown Estate“, generuojanti pajamas karalienei Elžbietai II, pradėjo netoliese esančios Regento gatvės ir Pikadilio aikštės atkūrimą po to, kai ši teritorija virto nykia kelionių agentų ir turistams skirtų britiškais suvenyrais užverstų krautuvėlių jūra.

Šiandien gatvėje veikia pagrindinės pasaulinių prekių ženklų parduotuvės, įskaitant „Apple Inc.“ ir „Burberry Group Plc“. Nuo pandemijos pradžios „Crown Estate“ taip pat paplatino šaligatvius ir pristatė naujų žaliųjų bei poilsio zonų.

Atnaujinimą palengvino Regento gatvės konsoliduotos nuosavybės teisės, sakė Jamesas Cooksey, centrinio Londono plėtros direktorius iš „Crown Estate“. Tai privalumas, kurio Oksfordo gatvė neturi, kadangi ji priklauso keliems savininkams, tad įgyvendinti pertvarkymo darbus bus sudėtingiau.

Vis dėlto tarybai negailint išteklių gatvės atgaivinimui, į projektą įsitraukiant vis daugiau savininkų, o plačiajai visuomenei po kelių mėnesių sėdėjimo namuose nekantraujant vėl apsipirkinėti, Oksfordo gatvė taip pat turi galimybę įgyti visiškai naują veidą, pažymėjo J. Cooksey.

Vestminsterio atgaivinimo planai gali sulaukti papildomo impulso iš trumpalaikių priemonių, numatytų kitos savaitės biudžete, tokių kaip išmokų darbuotojams pratęsimas, užimtumo rėmimo programa ir atleidimas nuo JK nekilnojamojo turto mokesčio, kuris daugeliui mažmenininkų yra sunki našta. Tokį žingsnį mažmenininkai ypač palankiai sutiktų po to, kai Iždas panaikino apsipirkimo lengvatas užsienio svečiams – tai sudavė sunkų smūgį Vest Endo mažmeninei prekybai.

Užsienio pirkėjai

Trečdalį Oksfordo gatvės pardavimų 2019 m. sudarė pirkėjai iš Kinijos, rodo mokesčių grąžinimo kompanijos „Global Blue“ duomenys. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas jau bandė privilioti į Paryžių daugiau pirkėjų, sumažindamas prekių, kurioms gali būti grąžintas PVM, vertę nuo 175 eurų iki 150 eurų.

Kad Oksfordo gatvė atsigautų, valdžia turės tapti lankstesnė ir atsiverti naujos rūšies patalpų nuomininkams. Dar neseniai Vestminsterio taryba nenorėjo prisitaikyti prie nuomininkų poreikių, priversdama „Tesla Inc.“ prieš trejus metus uždaryti savo Oksfordo gatvės saloną po to, kai nebuvo patenkintas kompanijos prašymas pakeisti pastato išplanavimą.

Ateityje Oksfordo gatvėje galėsime pamatyti tokius technologijų gigantus kaip „Netflix Inc.“, „Google“ ar „Snapchat“, kurie norės atidaryti „patirtines“ parduotuves ir supažindinti pirkėjus su savo prekių ženklais, sakė Samas Foyle’as, pasaulinės mažmeninės prekybos komandos vadovas nekilnojamojo turto konsultacijų įmonėje „Savills“. „Samsung Electronics Co.“ Oksfordo gatvėje jau turi firminę parduotuvę, o „Apple“ parduotuvė Regento gatvėje yra viena iš judriausių pasaulyje.

„Oksfordo gatvė šiuo metu atrodo apgailėtinai, tačiau užkulisiuose daug visko vyksta“, – pabrėžė S. Foyle’as.