Dabar situacija keičiasi, premjero Boriso Johnsono vyriausybei užsiėmus gynybines pozicijas po staigaus politikos posūkio dėl kelionių, nustebinusio daugelį britų keliautojų. Daugelyje šalių kitoje sąsiaurio pusėje, nuo Vokietijos iki Prancūzijos ir Ispanijos, kelionių rezervacijos įgauna pagreitį, kaip ir vakcinacijos tempai – vis daugiau gyventojų skiepijasi, mažėja infekcijų atvejų.

Jungtinės Karalystės netikėtas sprendimas birželio 3 dieną išbraukti Portugaliją iš nedidelio sąrašo šalių, kur kelionių režimas santykinai atlaisvintas, privertė turistus greitai keisti planus ir traukti namų pusėn arba susitaikyti su ilgomis saviizioliacijomis ir papildomais testais, grįžtant į šalį.

Toks staigus žingsnis atkartoja praėjusios vasaros trikdžius, kai dėl nelauktai pakeistų izoliacijos taisyklių atostogautojai buvo priversti skubiai grįžti namo. Oro linijos buvo priverstos iš naujo prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkybių, po papildomų išteklių investicijų į Portugalijos rinką, atsivėrusią prieš kelias savaites.

„Boriso Johnsono vyriausybė ir vėl priima netinkamus sprendimus planuodama atsigavimą po kovido, – sakė Michaelas O‘Leary‘is, pigių skrydžių bendrovės „Ryanair Holdings Plc.“ vykdomasis direktorius. – Toks stabdymu -leidimu - stabdymu grindžiamas požiūris į trumpojo nuotolio keliones Europoje yra nesuprantamas ir nepateisinamas, kai 75 proc. Jungtinės Karalystės populiacijos jau paskiepyti vakcina nuo COVID.“

Britams įstrigus Portugalijoje, vežėjai įtraukia papildomų reisų, kad jie galėtų grįžti namo. Tiek „British Airways“, tiek „EasyJet“ pranešė padidinsiančios skrydžių skaičių ir naudosiančios didesnius orlaivius, kad visi keleiviai be trikdžių galėtų grįžti į Jungtinę Karalystę iki antradienį numatyto galutinio termino.

Stabilus augimas

Nors naujausias įvykių vingis neabejotinai atbaidys daugumą britų nuo planų atostogauti užsienyje, rezervacijų iš Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos atostogoms prie jūros stabiliai daugėja, ir, naujausiais duomenimis, lyginant su ankstesniu mėnesiu, jų apimtys padidėjo apie 52 proc., praneša kelionių lyginimo tinklalapis „Skyscanner“. Tarp populiarių krypčių yra Palma, Ibisa, Barselona, Tenerifė ir Kreta.

Šią savaitę Prancūzija pranešė nuo birželio 9 dienos įsileisianti pasiskiepijusius keliautojus iš ES be būtinybės turėti su savimi neigiamą COVID-19 testą. Visos narės valstybės nuo liepos 1 dienos priims lankytojus iš kitų šalių su vadinamaisiais COVID-19 sertifikatais. ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus išduodamas nemokamai skaitmeniniu ar popieriniu formatu ir liudys, kad jo turėtojai yra paskiepyti nuo koronaviruso, persirgę ir pasveikę nuo ligos arba turi neigiamą COVID testą.

Atostogų kelionės paketų bendrovė TUI AG siūlo iki 52 proc. nuolaidas paskutinės minutės kelionėms į Maljorką ir Kanarų salas, o pigių skrydžių britų vežėja „EasyJet Plc.“ pareiškė, kad bus parengusi savo lėktuvų parką, net jeigu nuolat besikeičiančios taisyklės jos vidaus rinkoje neleidžia normaliai planuoti.

ES šalys jau gali pradėti įsileisti keliautojus iš už Bendrijos ribų, įskaitant ir itin svarbų amerikiečių kontingentą. Italija buvo viena iš pirmųjų atsivėrusių Europos šalių, įsileidusių keleivius iš ES valstybių, Jungtinės Karalystės ir Izraelio be būtinybės izoliuotis, su sąlyga, kad keliautojai turi neigiamą COVID testą, kaip teigia sveikatos apsaugos ministerija. Graikija, su savo nuo turizmo priklausančia ekonomika, jau nuo balandžio įsileidžia turistus iš kai kurių šalių be būtinybės izoliuotis.

Gegužę TUI, pritraukianti vokiečių ir britų klientūrą , sakė ir toliau planuojanti per patį sezoninį piką, liepos-rugsėjo mėnesiais, pasiūlyti 75 proc. savo 2019 metų pajėgumų. Nors Jungtinė Karalystė neįtraukė Ispanijos į savo žaliąjį sąrašą, vokiečiai jau gali atostogauti šioje šalyje po to, kai buvo atšauktas bendro pobūdžio draudimas ir „TUI Cruises“ atnaujino veiklą.

Tiek „Air France-KLM“, tiek „Deutsche Lufthansa AG“ prognozuoja geresnę šių metų vasarą. „Air France-KLM“ pranešė, kad jos grupės pajėgumai per šį sezoną turėtų siekti 65 proc. 2019 metų lygio, o „Lufthansa“ savo grafikus papildė Europos kryptimis ir tikisi, kad kai kurių maršrutų į Ispaniją užsakymų apimtys pralenks 2019 m. lygį.

Prancūzijos valdžia laisvina sienų ribojimus paskiepytiems ES keliautojams ir atsisako reikalavimo izoliuotis pasiskiepijusiems britų ir amerikiečių atvykėliams.

„Tai puiki žinia, kuri leis prancūzams vykti atostogų ir aplankyti savo gimines, taip pat suteiks galimybę daliai turistų aplankyti mūsų šalį“, – penktadienį tviteryje iškart po valdžios pranešimo rašė „Air France“ generalinė direktorė Anne Rigail.

Jungtinės Karalystės prioritetai

Jungtinė Karalystė tikisi atšaukti vidaus koronaviruso ribojimus nuo birželio 21 dienos, bet COVID atvejų skaičiai vėl pradėjo kilti išplitus labai užkrečiamai „Delta“ atmainai, pirmą kartą nustatytai Indijoje, kuri šiuo metu dominuoja Britanijoje. B. Johnsonas, pats susidūręs su koronaviruso infekcija, siekia pasverti pandemijos žalą pramonei, žmonių psichinei sveikatai ir įsidarbinimo galimybėms atsižvelgiant į naujo atvejų šuolio rizikas.

Jungtinės Karalystės pareigūnai aiškiai leido suprasti, kieno pusę palaiko. Įsiutę oro linijų vadovai parašė laišką vyriausybei, reikalaudami atsakymų dėl Portugalijos.

„Sprendimas buvo šokas ir skaudus smūgis tiek Jungtinės Karalystės aviacijos pramonei, tiek keliaujančiai visuomenei, – teigiama birželio 4 d. laiške, adresuotame Transporto sekretoriui Grantui Shappsui. – Sprendimus dėl šalių sąrašų tebegaubia paslaptis, ir dėl to tiek oro linijoms, tiek mūsų klientams neįmanoma planuoti.“