35 šalių atstovai, įeinantys į Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) valdybą, pirmadienį turėjo įžengti į agentūros būstinės, esančios Vienoje, izoliuotą patalpą. Du teisėjai, kaip liudytojai, turėjo stovėti sargyboje, kai vienas po kito atstovai mes popierinį biuletenį į medinę dėžę. Balsai suskaičiuojami, ir, jeigu niekas nesurenka dviejų trečdalių balsų, procesas kartojamas.

Tik šeštą kartą nuo branduolinio amžiaus pradžios TATENA valdyba sušaukiama į šį keistą ritualą, kuris lyginamas su konklava, Kardinolų kolegijos susirinkimu, kurio metu renkamas naujas popiežius.

„Tai ganėtinai niūri ceremonija, primenanti susirinkimus Siksto koplyčioje Vatikane“, – sakė buvęs TATENA politikos koordinatorius Tariqas Raufas.

Agentūros salėms su medine sienų danga galbūt stinga tos didybės, kurią spinduliuoja Michelangelo freska „Paskutinis teismas“, bet tas, kuris yra išrenkamas, gali įgyti didžiulę galią kai kuriuose neramiausiuose, krizės apimtuose pasaulio regionuose.

Naujasis lyderis bus atsakingas už situacijos priežiūrą Irane, kaip ir už Japonijos Fukušimos radioaktyviųjų medžiagų nutekėjimo valymo darbus, taip pat derėsis dėl saugos garantijų susitarimo su Saudo Arabija. Ir čia dar nevalia pamiršti Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, kuris stebisi, kodėl Turkija neturėtų turėti branduolinių ginklų, ir Šiaurės Korėjos, kuri vis dar laikosi įsikabinusi į savo arsenalą.

Remiantis dviem neoficialiomis viešosios nuomonės apklausomis, Argentinos diplomatas Rafaelis Grossis, kaip galimas Y. Amano posto perėmėjas, nežymia persvara lenkia kitus kandidatus. Jis varžosi su laikinai einančiu generalinio direktoriaus pareigas Cornelu Feruta iš Rumunijos ir Lassina Zerbo‘u iš Burkina Faso.
TATENA

Laimėtojui teks spręsti vidinį konfliktą , drebinantį pačią šios Šaltojo karo eros institucijos šerdį. TATENA 2005 metais gavo Nobelio taikos premiją už pastangas užkertant kelią atominių ginklų plitimui bei užtikrinant, jog branduolinė energetika bus naudojama tik taikiems tikslams, bet jos diplomatai, teisininkai ir mokslininkai vis dar skatina branduolinės technologijos sklaidą tuo metu, kai vis labiau linkstama prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Šiuo metu yra daugybė iššūkių, - kalbėjo JAV energetikos sekretorius Rickas Perry‘is rugsėjį Vienoje, užsimindamas apie R. Grossį kaip apie tinkamą kandidatą šioms pareigoms. - Mūsų žinutė kitoms šalims yra tokia: „netempkite gumos“. Problematiška neturėti tinkamo generalinio direktoriaus“.

JAV prezidentas Dwightas Eisenhoweris įsteigė agentūrą 1957 metais, likus vos keliems mėnesiams iki Sovietų Sąjungai iškeliant į orbitą savo dirbtinį Žemės palydovą „Sputnik“. Sprendimas agentūros būstinę įkurdinti neutralios valstybės sostinėje tiko tiems abiejų Geležinės uždangos pusių veikėjams, kurie naudojosi ja kaip šnipinėjimo baze.

Priešingai nei Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ar Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), TATENA valdyba neskelbia pareigybės aprašo, kuriame būtų nurodytos būtiniausios kvalifikacijos norint tapti agentūros vadovu. Keturi TATENA generaliniai direktoriai buvo teisininkai ir tik vienas, Sigvardas Eklundas iš Švedijos, buvo mokslininkas.
TATENA

„Kardinolai“

Vakarų valstybės, dominuojančios agentūros dalyvės, siekia, kad organizacija griežtai stebėtų šalis, tiriančias atomo paslaptis, teigia buvęs TATENA britų atstovas Peteris Jenkinsas, pridurdamas, jog „kardinolams“ nepatinka kitų objektyvių kriterijų brukimas renkant vadovą. Religinė kalba dažnai figūruoja branduolinėje organizacijoje.

Anot vieno aukštesnio rango diplomato, prašiusio neskelbti jo pavardės, , vadinamieji agentūros Apsaugos kodai laikomi savotiška „biblija“, kuria paremta visa kita veikla. TATENA informaciniai cirkuliarai valstybių vadovams yra nelyginant popiežiaus enciklikos katalikų sieloms, sakė kitas pareigūnas. Apskritai, taisyklės leidžia kontrolieriams sekti branduolinių medžiagų, saugomų slaptose pasaulio teritorijose , lygį.

Buvęs TATENA politikos koordinatorius Tariqas Raufas dalyvavo per 2009 metų balsavimą, kai Y. Amano‘as buvo išrinktas po net šešių balsavimo raundų. Toms rinkiminėms lenktynėms buvo būdinga itin aktyvi užkulisinė lobistinė veikla siekiant išrinkti japonų diplomatą, kuris buvo laikomas „patikimu JAV teisminę sistemą atitinkančia“ figūra, kaip teigta Valstybės departamento medžiagoje, kurią tuo metu publikavo „WikiLeaks“.

Dabar T. Raufas ragina pasitelkti didesnį skaidrumą atrankos procese, norint išvengti bet kokių „diplomatinės korupcijos ir susitarimų“ apraiškų. Agentūros ateitis gali priklausyti nuo to, kaip pavyks sukurti pasitikėjimą 377 mln. eurų vertės (419 mln. JAV dolerių) kapitalo tvarkymu, sakė jis.

Norėdama apriboti savo slaptumą ir sumažinti praėjusios eros palikimą, TATENA ėmėsi tam tikrų priemonių, pavyzdžiui, paskelbė kandidatų kalbų vaizdo įrašų ištraukas, taip pat publikavo išankstinio balsavimo nuotraukas.

„Mes gyvename 2019-aisiais, tad manyčiau, taip elgtis yra natūralu, - sakė Švedijos atstovė Mikaela Kumlin Granit, kuri yra atsakinga už balsavimo organizavimą. – TATENA turėtų būti tokia organizacija, kuri žengia koja kojon su laiku“.